Amsterdam viert 741ste verjaardag met vertoning tolprivilege

Om te vieren dat de stad binnenkort 741 jaar wordt, zal op 27 oktober het tolprivilege worden onthuld in het Stadsarchief, het oudst bewaarde document waarin 'Amestelledamme' voor het eerst wordt genoemd.

Redactie
Het oudste document van het Amsterdamse Gemeentearchief, tolprivilege van Floris V uit 1275. Beeld Stadsarchief
Het oudste document van het Amsterdamse Gemeentearchief, tolprivilege van Floris V uit 1275.Beeld Stadsarchief

27 oktober 1275 is de datum dat Floris V, graaf van Holland, een tolprivilege ondertekende. De handtekening op een stukje perkament van geitenvel met een zegel van was, stelde Amsterdam officieel vrij van het betalen van tol. Handelaren konden zo makkelijker goederen vervoeren door het Graafschap Holland. Het tolprivilege is het oudste document waarin Amsterdam als stad wordt genoemd.

Precies 741 jaar later is het tolprivilege weer even te bezichtigen voor het publiek. De eer is aan Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC, om het tolbriefje te onthullen.

Kwetsbaar
Omdat het briefje van perkament is en kwetsbaar voor licht en temperatuurswisselingen kan het slechts enkele dagen per jaar worden getoond. Dit jaar is dat van 27 tot en met 30 oktober.

Na de onthulling krijgt iedere bezoeker op vertoon van een zogenaamd 'tolbriefje' (te verkrijgen in de Schatkamer in het Stadsarchief) een stuk verjaardagstaart in Café de Bazel. Op 30 oktober kunnen kinderen vanaf 5 jaar een eigen oorkonde maken. Daarnaast wordt er ook toelichting gegeven op het tolprivilege en middeleeuwse stadszegels.

Ook wordt de verjaardag van Amsterdam gevierd door de Vrienden van de Binnenstad, op 27 oktober wordt 's avonds een bijeenkomst georganiseerd in de Zuiderkerk.

Meer informatie vind je op de website van het Stadsarchief.

Meer over