Amsterdam verwelkomde in 2014 ruim 5 miljoen buitenlandse toeristen

De 14 miljoen toeristen en zakenreizigers die Nederland vorig jaar bezochten, gaven in totaal 10,2 miljard euro uit aan hun bezoek. Amsterdam ontving in 2014 ruim 5 miljoen buitenlandse toeristen en is daarmee de populairste stad. Bijna 90 procent van die bezoekers kwam de stad niet uit.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Naast reis- verblijfskosten besteedden ze 2,1 miljard euro aan eten en drinken en kochten zij voor 1 miljard euro souvenirs, kleding en andere benodigdheden. Dit blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing, die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag in ontvangst neemt.

Het aantal bezoekers naar Nederland is de afgelopen vijftien jaar met 40 procent gestegen. De verwachting is dat het aantal toeristen en zakenreizigers de komende jaren verder toeneemt naar 16 miljoen in 2020. Amsterdam bleef in 2014 de populairste bestemming voor buitenlandse toeristen met ruim 5 miljoen bezoekers. Slechts 13 procent van de toeristen gaat na hun bezoek aan de hoofdstad nog naar een volgende bestemming in Nederland.

Stedentrips
Van alle bezoekers kwam 70 procent voor een vakantie naar ons land. Vooral stedentrips (35 procent) en een kustvakantie (22 procent) zijn populair bij de buitenlandse toerist. Die geeft gemiddeld ruim 600 euro uit aan zijn vakantie in Nederland. Daarnaast kwam ruim een kwart voor een zakelijk bezoek naar Nederland. De zakelijke bezoeker besteedt gemiddeld ruim 1000 euro aan zijn bezoek, aldus het NBTC.

De verblijfsduur in Nederland is veelal relatief kort. Meer dan de helft (55 procent) van alle bezoekers verblijft minder dan drie nachten in ons land. Uit het onderzoek van de toerismeorganisatie blijkt dat 85 procent van de bezoekers het verblijf in Nederland beoordeelt als 'uitstekend' of 'zeer goed'. Verbeterpunten zijn volgens de 4300 ondervraagde toeristen onder meer de informatievoorziening en het openbaar vervoer.

Meer over