Amsterdam: stop uitzetting Afghaanse vluchtelingen

Amsterdam gaat staatssecretaris Mark Harbers oproepen om geen Afghaanse vluchtelingen meer uit te zetten naar hun land. Hiertoe heeft een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond besloten.

Michiel Couzy
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD). Beeld anp
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD).Beeld anp

"Afghanistan is een land in oorlog, volgens rapporten zelfs het gevaarlijkste land na Syrië," zei Sylvana Simons van Bij1.

Diverse vluchtelingenorganisaties hadden ook al opgeroepen geen Afghaanse vluchtelingen terug te sturen. Harbers zei vorige week dat het uitzetbeleid gewoon doorgaat en dat asielverzoeken van Afghanen veelal worden geweigerd. Zij kunnen naar veilige delen van het land, aldus de staatssecretaris, bijvoorbeeld naar Kaboel. Alleen voor gezinnen met kinderen geldt voortaan een uitzondering.

De linkse meerderheid van de gemeenteraad neemt hiermee geen genoegen. "Dit is niet uit te leggen," aldus Aysegül Kiliç van Denk. "Voor Nederlanders geldt een negatief reisadvies, omdat Afghanistan onveilig is, maar we sturen wel mensen terug naar dat land, sommigen van hen zijn geboren in Nederland."

'Symboolpolitiek'
De raad vraagt het gemeentebestuur om Afghanen in de stad zo goed mogelijk bij te staan. Wethouder Rutger Groot Wassink is positief over de motie, maar weet niet zo snel wat Amsterdam nog meer kan doen voor deze vluchtelingen. "Wij doen al het maximale."

VVD, CDA, Partij voor de Ouderen en Forum voor Democratie stemden tegen, omdat de gemeenteraad hier niet over gaat. "Symboolpolitiek," zei Annabel Nanninga (Forum voor Democratie).

Meer over