Amsterdam staat stil bij overlijden David Bowie

In Amsterdam wordt de komende dagen op verschillende plekken en manieren stilgestaan bij het overlijden van popicoon David Bowie. Van spontane herdenkingen, tot cover-avonden en filmvertoningen. Een overzicht.

David van Unen
In platenhandel Concerto aan de Utrechtsestraat een speciale tafel vol Bowie-artikelen Beeld anp
In platenhandel Concerto aan de Utrechtsestraat een speciale tafel vol Bowie-artikelenBeeld anp

Kanis & Meiland
Edgar Koelemeijer trapt dinsdagavond af met een solo-optreden in Kanis & Meiland in Oost. De muzikant uit coverband Professor Nomad speelt tussen half negen en half tien 's avonds Bowie nummers, de toegang is gratis.

Weber
Een avond later brengt Bar Weber een 'klein eerbetoon' op de Marnixstraat. Bowie is 'voor velen een held, een voorbeeld en een groot onderdeel van hun muzikale opvoeding. Dat geldt zeker ook voor ons als personeel van Weber en Lux, waar we zijn muziek al jaren met liefde draaien,' aldus de organisatoren.

De Heeren van Aemstel
In de Heeren van Aemstel aan het Thorbeckeplein komen donderdagavond muzikanten van het collectief Undercoversessies bij elkaar om onder leiding van Bart Bartels 'zijn leven, nalatenschap en zijn muziek' te vieren. De deuren openen om 20.30 uur. De organisatie verwacht drukte en adviseert vroeg te komen.

LAB111
Bowie was niet alleen topmuzikant, maar ook acteur. Zo was hij in de jaren tachtig en negentig regelmatig op het witte doek te zien. Een van zijn meest bijzondere rollen was die in Labyrinth 1986, een voor zijn tijd zeer spectaculaire fantasiefilm. Vrijdagavond vanaf acht uur te zien in filmhuis LAB111 aan de Arie Biemondstraat. Kaarten kosten 8 euro.

Filmmuseum EYE
Twee dagen later is Labyrinth nog eens te zien. Filmmuseum Eye vertoont de film met Bowie als de Goblin King. Voorafgaand is een trailer van Christiane F - Wir Kindern vom Bahnhof Zoo te zien. In het Duitse drama speelde de zanger zichzelf. Omdat de eerste avond binnen een paar uur uitverkocht was laat EYE de film op zondag 24 januari nog eens zien. Dat meldt programmeur Ronald Simons dinsdag.

'A Lad Insane': Portraits of Bowie by Duffy
In Gallery Vassie aan de Langestraat is al bijna een maand de expositie Portraits of Bowie by Duffy te zien. Nog tot en met eind februari zijn daar portretten te zien die de Britse fotograaf Brian Duffy tussen 1972 en 1980 van Bowie schoot. Aanstaande donderdag opent Vassie de deuren tot acht uur 's avonds om iedereen een kans te geven te komen kijken. Toegang is gratis.

Paradiso
Bowie speelde bij leven een aantal keer in Paradiso en toen hij vorig jaar 50 jaar in het vak zat eerde de zaal hem met een tribute-concert. Een woordvoerster laat weten dat aan zijn overleden geen speciaal programma gewijd wordt. Wel komt aan de Leidseplein-zijde van het gebouw een grote foto te hangen van Bowie's concert in 1997.

Melkweg
'Van zijn debuut met Space Oddity tot en met Blackstar heeft hij altijd veel gedaan met science fiction / space thema', zegt een woordvoerder van het poppodium. 'Als Melkweg voelden wij ons natuurlijk geroepen om daar iets mee te doen.' Het resultaat is de playlist Bowie in Outer Space, samengesteld door Melkweg.

Organiseer je ook een Bowie-eerbetoon in Amsterdam? Mail naar internet@parool.nl.

Meer over