Amsterdam Pride 2018: Fetisj op Beursplein en meer

Als het aan de organisatie van Pride Amsterdam ligt, worden de fesitiviteiten dit jaar uitgebreid met een fetisjfeest op het Beursplein. Verder wil het festival in 2018 meer openbare feesten en wordt thuishonk aan de Amstel ingeruild voor het Rembrandtplein.

Tom Kieft
Toeschouwers tijdens de botenparade van 2017. Beeld anp
Toeschouwers tijdens de botenparade van 2017.Beeld anp

In navolging op het wereldberoemde bdsm-festival Folsom - in San Francisco en sinds 2004 in Berlijn - wil de organisatie de wondere wereld van fetisj ook in Amsterdam naar de openbaarheid halen.

"In Amsterdam hebben we een grote fetisjscene, maar het gebeurt allemaal achter gesloten deuren en in kelders," zegt directeur Lucien Spee. "We willen dat bovengronds krijgen en zichtbaar maken."

Het feest, waar bezoekers worden uitgenodigd hun fetisjen te laten zien (denk aan een voorliefde voor latex en tuigjes), moet plaatsvinden op het Beursplein. Voor zowel de vrijdag als de zaterdag heeft de organisatie daar een dag- en avondvullend programma in het teken van fetisj en bdsm.

Dirty Dicks
De keuze voor het Beursplein heeft alles te maken met de ligging ervan. "Binnen het Wallengebied is er geen geschikte ruimte voor dit feest. Bovendien ligt het op de looproute tussen verschillende deelnemende horeca en winkels, zoals The Cuckoo's Nest, Dirty Dicks en Mister B."

Behalve het fetisjfeest heeft de organisatie van Pride Amsterdam de zinnen op nog een nieuwe feestlocatie gezet: het Rembrandtplein. Spee: "Daar moet het podium komen voor de feesten die we vroeger aan de Amstel hadden."

Dat podium aan de Amstel stond er overigens vorig jaar niet. Onder druk van bewoners die klaagden over geluidsoverlast was besloten het aantal feestlocaties in de openlucht terug te schroeven. Zo werden de populaire feesten op het Rembrandtplein en aan de Amstel geschrapt. Daarvoor kwam een feest op de Dam in de plaats. Tevens werd de vaarrichting van de Canal Parade omgekeerd.

Meer locaties
De vermindering van locaties zorgde vorig jaar echter voor problemen, doordat de feesten overvol raakten. Door de massale opkomst moesten verschillende locaties worden afgesloten, om te voorkomen dat er nog meer mensen bij zouden komen. Spee: "De politie heeft nu juist geadviseerd meer locaties te zoeken, om zo de drukte te spreiden."

De vergunningaanvraag is inmiddels ingediend en Spee is hoopvol dat de plannen worden goedgekeurd. "We zouden ze nooit indienen als ze geen kans maken. De aanvraag moet nog alleen door de trechter van veiligheidsinstellingen; die moeten er nog allemaal een plasje overheen doen."

Meer over