Amsterdam ontruimt dinsdag drie kraakpanden

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam laat dinsdag tijdens de ontruimingsronde vijf kraakpanden ongemoeid. Het betreft de panden die de politie op basis van de nieuwe antikraakwet zou ontruimen, wat maandag door het gerechtshof in Den Haag werd verboden. Wel gaat Amsterdam drie panden op civielrechtelijke titel ontruimen.

Dit heeft de gemeente maandag bekendgemaakt na driehoeksoverleg tussen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Op basis van de uitspraak van het gerechtshof heeft de Amsterdamse driehoek besloten voorlopig geen panden te ontruimen op basis van het strafrecht. Het betreft de panden aan de Vrolikstraat, de Tweede en Derde Oosterparkstraat en de Schoolstraat aan de oneven zijde. Op de lijst voor de ontruimingsronde stonden echter ook vijf locaties die op civielrechtelijke basis ontruimd zouden worden. Maandag zijn twee daarvan al ontruimd zonder dat daarbij grootschalige inzet van de politie nodig was. Het betreft de panden aan de Commelinstraat en de Ouborg.

Schoolstraat

De drie kraakpanden die dinsdag worden ontruimd, bevinden zich onder meer aan de Spieringhorn en de even zijde van de Schoolstraat. De derde locatie waar dinsdag wordt ontruimd, betreft het zogenoemde Zuidblok bij de Maassluisstraat in de wijk Slotervaart.

De drie overgebleven geplande ontruimingen kunnen volgens de gemeente doorgaan, omdat ze losstaan van de ontruimingen op basis van de nieuwe kraakwet. De rechter heeft in deze specifieke gevallen op verzoek van de eigenaren, dus op basis van het civielrecht, geoordeeld dat onruiming gerechtvaardigd is. (ANP)

Kraakpanden in de schoolstraat in Amsterdam. ANP Beeld
Kraakpanden in de schoolstraat in Amsterdam. ANP
Meer over