Plus

Amsterdam onbewolkt: Bijzonder asfalt bedekt Noord/Zuidlijn

Ook dit jaar verschijnt in de zomer de fotoserie 'Amsterdam onbewolkt', op dinsdag en vrijdag, op Parool.nl en in de krant. Vandaag: Asfalt met een print over de Noord/ Zuidlijn.

Lambiek Berends
In het hart van de foto de Vijzelgracht. Van rechtsonder naar linksboven de Weteringschans en de Lijnbaansgracht, linksonder het Weteringcircuit. Rechtsboven, op de hoek van de Prinsengracht, het (voormalige) Maison Descartes, links daarvan de Wevershuisjes. Beeld Peter Elenbaas
In het hart van de foto de Vijzelgracht. Van rechtsonder naar linksboven de Weteringschans en de Lijnbaansgracht, linksonder het Weteringcircuit. Rechtsboven, op de hoek van de Prinsengracht, het (voormalige) Maison Descartes, links daarvan de Wevershuisjes.Beeld Peter Elenbaas

Ook de bouwput in de Vijzelgracht ligt dicht. Het werd niet het graf van de Noord/Zuidlijn, zoals acht jaar geleden werd voorspeld (of gehoopt) toen er een lekje was. Maar wat doen we nu met die betonplaat? Asfalt erover. Maar geen gewoon asfalt: asfalt met een print en een uitstraling.

Het heeft een paar centen gekost, de restauratie van de Wevershuisjes, maar op een bedrag van 3,2 miljard euro was de verzakking van de ­historische pandjes aan de Vijzelgracht door een lek in de bouwput van de Noord/Zuidlijn in september 2008 niet een peulen- maar ook weer geen bananenschil.

Het zat er tussenin. Tegenstanders van de nieuwe lijn zagen de hele binnenstad al verdwijnen in de bouwput als men eenmaal ondergronds zou gaan boren - maar die operatie is tamelijk geruisloos verlopen. Langs het parcours van Centraal Station naar Europaplein staat alles nog redelijk recht overeind.

Garage
En nu is men koortsachtig op zoek in de gemeentekas naar nog wat dubbeltjes en stuivers om tussen de metrobuis en het betonnen dak op straatniveau in de voormalige gracht een parkeergarage te kunnen bouwen. Omdat er geen ruimte is voor in- en uitritten moet het een 'mechanische' garage worden (alleen voor buurtbewoners): de automobilist rijdt zijn vehikel een glazen huisje boven de garage binnen en de techniek doet de rest.

Wonderbaarlijk. En de automobielfabrikanten maar pochen op hun ingebouwde parkeerassistentie... Nergens voor nodig dus. Dat wil zeggen: als de gemeente het geld vindt voor die garage. En anders kan men de bak nog altijd vullen met water en is de Vijzelgracht (gedempt in 1933) weer een gracht.

Klinkerpatroon
Mocht men dat dan weer geen goed plan vinden (dat vond men het tenslotte ook al niet ten aanzien van het Rokin) en wordt er toch ergens nog een paar miljoen ­tevoorschijn getoverd, wat komt er dan nog meer op die betonnen plaat, behalve twee of drie van die artistiek verantwoorde glazen parkeerhulpen? Er blijft in elk geval één tramlijn rijden. En om de zaak wat op te fleuren, komt er tussen de rails streetprint.

Pardon? 'Streetprint is asfalt waarin een klinkerpatroon is gedrukt zodat het de uitstraling heeft van rode klinkers,' legt de gemeente uit. En om het ons goed in te prenten: 'Daarmee krijgt het gebied een andere uitstraling.'

Zo bedonder je de burger dus waar hij (of zij) bijstaat. Ernstiger is het verdwijnen van het Maison Descartes, op de hoek van de Prinsengracht. De regering in Parijs heeft de pogingen opgegeven de Nederlanders Frans te leren. Op die plek wordt sinds het einde van de zeventiende eeuw Frans gesproken, eerst in het Hospice Wallon (het 'Walenweeshuis') en sinds 1971 in wat officieel het Institut Français des Pays-Bas werd genoemd.

Hotelletje
Maar laten we eerlijk zijn: drie jaar geleden besloot Den Haag als bezuinigingsmaatregel het Institut Néerlandais in de Parijse Rue de Lille te sluiten. En dat soort geintjes moet je de Fransen niet flikken. Die nemen nu wraak.

Het gebouw aan de Vijzelgracht is te koop gezet. Het werd tussen 1669 en 1671 in opdracht van de Église Wallonne als weeshuis gebouwd door de architect Adriaan Dortsman (ook van de Ronde Lutherse Kerk aan het ­Singel, het Museum Van Loon aan de Keizersgracht en de Oosterkerk aan de Wittenburgergracht).

Het pand met de fraaie binnentuin moet naar verluidt vier miljoen euro opbrengen. Het zou niet verbazen als er weer een leuk hotelletje in wordt gevestigd. Al was het maar voor de uitstraling.

Lees ook: deel 1 over het Centraal Station, deel 2 over de Willemspoort en deel 3 over het Olympisch gebied, deel 4 over het water van de Amstel, deel 5 over de tweede fase van IJburg.

De grote Amsterdam onbewolkt verschijnt 21 november bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Paroollezers kunnen het boek nu al bestellen via parool.nl/shop voor €34,99 i.p.v. €39,99. Let op: het boek wordt eind november pas geleverd.

Meer over