Amsterdam nog een jaar bij vieze energieleverancier

De gemeente gaat zich nog een jaar vastleggen bij energieleverancier E.ON, bekend om zijn vele kolencentrales. Nog een jaar fossiele stroom. Onbegrijpelijk, vinden ze bij de linkse oppositie.

Tom Kieft
Actiegroep Kies voor Groene Stroom, en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks voelen zich bedrogen. Beeld anp
Actiegroep Kies voor Groene Stroom, en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks voelen zich bedrogen.Beeld anp

'Het is niet te begrijpen dat Amsterdam zich een week na de klimaattop van Marrakech nog een jaar vast wil leggen bij E.ON, een van de smerigste energieleveranciers van Europa," zegt Jasper Groen van GroenLinks.

Donderdagmiddag maakte wethouder Pieter Litjens - ondanks eerdere vermeende beloftes - bekend nog een jaar bij gaan te tekenen bij E.ON. De gemeente had zich in 2015 voor twee jaar vastgelegd, met een optie op een derde jaar. Dat gaat er waarschijnlijk van komen. Actiegroep Kies voor Groene Stroom, en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks voelen zich bedrogen.

Grootgebruiker
"Er werd altijd gezegd dat er niet automatisch zou worden verlengd bij E.ON, maar dat blijkt dus toch het geval," zegt Groen. In 2015 zou de wethouder volgens Groen een voorstel doen voor een aanbesteding bij een nieuwe leverancier, maar die is er nooit gekomen. Groen: "Ze hebben gewoon lopen slapen, en nu zeggen ze dat het te laat is om een andere leverancier te regelen."

Volgens Groen is het nalatigheid, maar volgens de woordvoerder van Litjens ligt het gecompliceerder. "We zijn als gemeente hard bezig met plannen om te vergroenen, maar dat kan niet van de een op de andere dag," aldus de woordvoerder. Door die langetermijnplannen is de aanbesteding vertraagd. "We kunnen als grootgebruiker die wij zijn niet even snel voor een jaar een andere stroomproducent nemen."

Aflaten
E.ON is notoir omdat het energiebedrijf ingekochte stroom 'vergroend' door duurzame stroom certificaten te kopen, onder meer van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. De stroom krijgt hiermee een groen label, maar is in werkelijkheid afkomstig van vervuilende kolencentrales. Op het kopen van die certificaten is al jaren forse kritiek. Ze worden 'aflaten' genoemd; de energie 'sjoemelstroom.'

Behalve voor het klimaat, is er volgens vredesorganisatie Pax nog een reden de stekker uit de samenwerking met E.ON te trekken. Er kleeft volgens hen indirect bloed aan de handen van de energieleverancier. "E.ON genereert zijn stroom met bloedkolen," vertelt Wouter Kolk, de campagneleider van Pax. "Ze worden in Colombiaanse mijnen gewonnen waarin mensenrechten met voeten worden getreden."

Invloed
Dat is volgens de organisatie bij de energiebedrijven bekend. In 2014 kondigden E.Nuon, E.ON, EPZ en Essent echter aan niet van plan te zijn met de inkoop van de Colombiaanse kolen te stoppen. Nederland zou als land te klein zijn om enige invloed uit te kunnen oefenen. 'Dan koopt een andere partij deze gewoon op.'

Eerder dit jaar kondigde de gemeenteraad aan verantwoordelijkheid te willen nemen bloedkolen te weren. De Amsterdamse haven is bezig met plannen om deze steenkolen uit Amsterdam te houden. Waarom de straatlantaarns in de stad hier wel op mogen branden, gaat er bij Pax niet in.

Meer over