Amsterdam minder duur voor expats

Amsterdam is flink gedaald op de lijst met duurste steden ter wereld voor expats. De hoofdstad stond vorig jaar nog 64e op de door adviesbureau Mercer opgestelde ranglijst, maar nu 85e.

ANP
Een luchtfoto van het Amsterdamse centrum. Beeld anp
Een luchtfoto van het Amsterdamse centrum.Beeld anp

Op de lijst van Europese steden blijft Amsterdam de nummer 12.

Mercer kijkt voor de ranglijst naar zaken als de kosten van voedsel en entertainment, maar ook naar huurprijzen en bijvoorbeeld de kosten die gemaakt moeten worden voor de veiligheid van de medewerkers.

De sterkere dollar ten opzichte van de euro heeft ervoor gezorgd dat veel Europese steden zijn gezakt op de ranglijst. Daardoor zijn bedrijven die in dollars werken minder geld kwijt om hun personeel naar Europa te sturen.

Luanda
De drie Europese steden in de top tien van de lijst zijn allemaal Zwitsers, met Zürich op de vierde plaats als duurste.

De Angolese hoofdstad Luanda is na een jaar de koppositie te hebben afgestaan aan Hongkong weer terug als duurste stad ter wereld. Hongkong is nu de nummer twee en Tokio de nummer drie.

Ook de goedkoopste stad ter wereld ligt in Afrika. De Tunesische hoofdstad Tunis troeft aan de onderkant van de ranglijst Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, af. Skopje is een plaats boven Bisjkek de goedkoopste Europese stad.

Vorig jaar bleek nog dat bedrijven moeite hebben goed internationaal personeel te vinden dat in Amsterdam wil werken. 'Expats mijden de stad.'

Meer over