Amsterdam is dé kweekvijver voor profvoetballers

Amsterdam is vruchtbare voetbalgrond. De meeste Nederlandse voetbalprofs komen hier vandaan en de Amsterdamse amateurclubs hebben veruit de beste jeugdopleidingen van het land. 'AFC en Zeeburgia zijn eigenlijk de Excelsior en Sparta van Amsterdam.'

Wesley Meijer en Rasit Elibol
Uit de in Amsterdam geboren profs kun je een Nederlands elftalwaardig team samenstellen. Beeld JV / Het Parool
Uit de in Amsterdam geboren profs kun je een Nederlands elftalwaardig team samenstellen.Beeld JV / Het Parool

Geboren worden in Amsterdam lijkt de kans op een bestaan als profvoetballer op het hoogste niveau te vergroten. Met veertig spelers in de eredivisie - volgens de seizoengids van Voetbal International van begin dit seizoen - die in Amsterdam zijn geboren, laat de stad andere grote steden als Rotterdam (twintig) en Den Haag (zeven) ver achter zich.

Bovendien kun je uit de in Amsterdam geboren profs een Nederlands elftalwaardig team samenstellen (zie hierboven), met spelers als Daley Blind, Jeremain Lens en Nigel de Jong.

Krachten meten
Hoe dat kan? 'Het begint natuurlijk gewoon met de wet van de getallen,' zegt Maarten Stekelenburg, voormalig hoofd jeugdopleiding van Ajax en tot juni dit jaar coach van Oranje onder zeventien jaar. Ook was Stekelenburg in 2013 vijf maanden trainer van topklasser AFC.

'Amsterdam heeft de meeste inwoners. Daarnaast is het goed als talenten tegen elkaar spelen: AFC tegen DWS en Zeeburgia, allemaal teams die uitkomen op een hoog niveau. Als je ergens achteraf in Groningen woont, kan ik me voorstellen dat dat weinig gebeurt. Goede spelers die met elkaar trainen of tegen andere goede voetballers hun krachten meten, worden uitgedaagd. Daar word je beter van en daardoor ontwikkel je je sneller.'

AFC aan kop
Niet alleen de jeugdopleidingen van betaald voetbalorganisaties (BVO's) gelden als voorportaal voor de eredivisie, ook de Amsterdamse amateurvelden blijken vruchtbare grond voor profs in spe.

Zo bekeek de site Amateurvoetbal Eindhoven op welk niveau de jeugdselectieteams van de Nederlandse amateurclubs actief zijn en deelde daarvoor punten uit. In de uiteindelijke rangschikking van de honderd beste amateurjeugdopleidingen neemt AFC de koppositie in en Zeeburgia staat achter vierde. DWS en SC Buitenveldert delen de achtste plaats.

Statistiekenwebsite Tussen de linies bekeek vorig jaar bij welke amateurclubs Nederlandse profs uit de eredivisie, eerste divisie en top tien Europese competities hebben gespeeld. Ook hier bleken Zeeburgia en AFC de hofleveranciers, met spelers als Adam Maher (PSV), de broers Luciano en Furdjil Narsingh (PSV en Cambuur) en Daryl van Mieghem (Excelsior). Zowel AFC als Zeeburgia heeft 23 oud-spelers rondlopen onder de 677 profs.

Enige profclub
Stekelenburg: 'Clubs als AFC en Zeeburgia leveren veel spelers af aan het betaalde voetbal, en andersom komen veel spelers van kleinere clubs daarheen, omdat je er makkelijk bij een profclub terechtkomt. Het ene versterkt het andere.'

'Je zou ook kunnen zeggen dat Ajax de enige profclub in Amsterdam is, terwijl Rotterdam er drie heeft, en dat dat de sterkte van AFC en Zeeburgia verklaart. Dat zijn eigenlijk de Excelsior en Sparta van Amsterdam. Als je niet in aanmerking komt voor Ajax, of daar als jeugdspeler afvalt, kom je eerder bij die clubs terecht dan bij een andere BVO.'

Lees dit weekend (12/13-12) meer in Het Parool (digitale krant): 'Bijna iedereen van dat plein is prof geworden'

Meer over