Amsterdam heeft overschot aan jonge vrouwen. Is dat erg?

In Amsterdam worden meer jongens dan meisjes geboren. Toch is sprake van een jonge vrouwen­overschot. Met Amsterdam-West als jonge vrouwenmagneet en daarmee een mannenparadijs.

Lorianne van Gelder
Een terras in de Bilderdijkstraat. Amsterdam-West heeft het grootste aantal jonge vrouwen in verhouding tot het aantal jonge mannen. Beeld Marc Driessen
Een terras in de Bilderdijkstraat. Amsterdam-West heeft het grootste aantal jonge vrouwen in verhouding tot het aantal jonge mannen.Beeld Marc Driessen

Amsterdam-West is de buurt waar 192 jonge vrouwen op elke 100 jonge mannen (20-24 jaar) wonen. In Zuid wonen de meeste vrouwen in totaal: 74.218.

Het klinkt als een walhalla voor mannen, en dat is het in bepaald opzicht ook. Amsterdam is een honingpot voor jonge vrouwen, vooral omdat de brede universiteiten en hogescholen die de stad heeft, hordes studentes trekken. Ook Nijmegen, Utrecht, Groningen en Maastricht kennen deze aanzuigende werking.

Een van de redenen is dat meisjes de jongens al lang en breed hebben ingehaald in het hoger onderwijs: in heel Nederland zijn er elf procent meer vrouwelijke studenten dan mannelijke en zij maken ook nog eens vaker hun studie af. Dat doen ze het liefst aan onderwijsinstellingen waar je rechten, psychologie en talen kunt doen. De mannen trekken dan weer naar steden met technische universiteiten als Delft, Enschede en Eindhoven. Aan de VU en de UvA samen studeren 31.035 vrouwen tegenover 23.831 mannen: dat betekent een overschot van 7.204 studentes.

Saladebars
De vrouwen blijven bovendien hangen na die studie. In bijna elke leeftijdscategorie zijn de vrouwen in Amsterdam oververtegenwoordigd, 417.052 vrouwen ten opzichte van 405.220 mannen. En dat terwijl er toch elk jaar meer jongetjes worden geboren dan meisjes in het hele land. Ook in Amsterdam: in 2013 wel 519 meer jongens, op een totaal van 11.063 geboortes.

Maar wat betekent een stad vol vrouwen? Komen er meer koffietentjes, waxsalons, saladebars, schoonheidspecialisten, kappers, kledingwinkels en psychologen? Wordt er meer part-time gewerkt, minder ondernomen, veiliger gereden en meer gepraat?

Serieel monogaam
Weinig effecten zijn bekend. Behalve deze: vrouwen worden geëmancipeerder, zijn vaker financieel onafhankelijk, maar zijn juist afhankelijker op de liefdesmarkt, zegt hoogleraar sociale psychologie Bram Buunk van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het resultaat zou kunnen zijn dat meer vrouwen alleenstaand blijven en mannen juist serieel monogaam worden, met 60ers die een derde gezin beginnen met een 28-jarige. Nu al heeft een kwart van de vrouwen tussen de 40 en 45 in de steden geen partner, tegen 16 procent op het platteland.

Amsterdam is dan wel weer goed op alleenstaanden ingericht: met veel kleine, relatief betaalbare woningen, veel uitgaansgelegenheid en supermarkten met aangepaste porties voor alleenstaanden. Al kan het ook zijn dat in al die kleine huizen vrouwen gefrustreerd raken over het niet vinden van een partner. Maar dan kunnen ze altijd nog een geliefde stad verlaten en uitwijken naar het platteland, waar een mannenoverschot is.

null Beeld CvW/Het Parool
Beeld CvW/Het Parool
Meer over