Amsterdam heeft Medicijnagentschap EU nog niet binnen

De 900 personeelsleden van het Europees Medicijnagentschap, nu nog in Londen, zien een verhuizing naar Amsterdam wel zitten. Maar er zijn kapers op de kust.

Frans Boogaard
Formeel heeft het personeel van het agentschap geen enkele invloed op de keuze van de nieuwe vestigingsplaats Beeld anp
Formeel heeft het personeel van het agentschap geen enkele invloed op de keuze van de nieuwe vestigingsplaatsBeeld anp

Amsterdam is een van de grote kanshebbers als nieuwe thuishaven voor het Europees Medicijn Agentschap (EMA), maar de buit is nog verre van binnen. Barcelona, Milaan en Kopenhagen blijven geduchte concurrenten.

Dat concludeert de EMA-staf na een nadere analyse van de 'objectieve beoordeling' van de liefst negentien kandidaat-steden die de Europese Commissie onlangs publiceerde.

Vier koplopers
Formeel heeft het personeel van het agentschap geen enkele invloed op de keuze van de nieuwe vestigingsplaats - die wordt bepaald door de lidstaten - maar indirect is het oordeel van het personeel wel van belang. Europa zou immers niet graag een 'leegloop' van het agentschap zien doordat de nieuwe plaats van vestiging niet bevalt.

Bij de vier koplopers en Wenen - die stad scoort lager dan de andere vier op beveiliging en conferentiefaciliteiten - is zo goed als zeker dat minstens 65 procent van het hooggekwalificeerde personeel mee verhuist.

In hoeverre Barcelona zich uit de markt aan het prijzen is door het politiegeweld van afgelopen weekend en door zijn onafhankelijkheidsstreven, is onduidelijk. Een Commissiewoordvoerder wilde vragen daarover eerder deze week niet beantwoorden. Vaststaat wel dat Barcelona alleen een vestigingsplaats kan zijn als het deel uitmaakt van de EU.

Het EMA, met negenhonderd man personeel en jaarlijks tienduizenden zakelijke bezoekers, moet juist uit Londen weg, en dat uiterlijk in maart 2019, vanwege de brexit. EU-agentschappen zitten per definitie in Europa.

Huisvesting en verbindingen
De EMA-staf beoordeelde de negentien kandidaat-steden op de beschikbare huisvesting, hun locatie en uitrusting, verbindingen met andere Europese hoofdsteden, de continuïteit van het werk - de beoordeling van medicijnen voor een thuismarkt van vijfhonderd miljoen consumenten mag niet in het gedrang komen - en voorzieningen als (internationaal) onderwijs, het banenaanbod voor partners, zorg en sociale zekerheid. Het besluit over de EMA wordt volgende maand genomen door de EU-ministers van Europese Zaken.

Meer over