Amsterdam gaat homo's begeleiden bij hiv-preventiepil

GGD Amsterdam gaat homo's met een hoog risico op een hiv-infectie begeleiden bij het gebruik van preventiemedicijn PrEP. De gemeente trekt hiervoor 375.000 euro uit.

Michiel Couzy
PrEP is een pil met hiv-remmers die een infectie kan voorkomen Beeld anp
PrEP is een pil met hiv-remmers die een infectie kan voorkomenBeeld anp

De raad stemde donderdagochtend in met een initiatiefvoorstel van D66 en GroenLinks. Deze partijen willen dat Amsterdam het informeel gebruik van PrEP gaat ondersteunen door de gebruikers voor te lichten, te begeleiden en in de gaten te houden.

"Amsterdam heeft altijd een voortrekkersol gespeeld in de strijd tegen hiv, het is belangrijk dat we dat opnieuw doen," aldus Femke Roosma van GroenLinks.

Legaal
PrEP is een preventiemiddel tegen hiv, een seksueel overdraagbare infectie. Het middel is goedgekeurd, gebruik is legaal en het is verkrijgbaar bij de dokter, maar de ziektekostenverzekering vergoedt het niet. PrEP is duur: zo'n 550 euro voor 30 pillen.

Daarom laten veel mannen de pillen uit het buitenland komen. GGD Amsterdam adviseert om PrEP alleen te gebruiken onder begeleiding, waarbij regelmatig wordt getest op hiv, geslachtsziektes en de nierfunctie, vanwege de geringe kans op afwijkingen door gebruik van het medicijn.

Zonder angst
"Het gaat vooral om de angst die heerst bij veel mannen, die zit altijd in het achterhoofd. Amsterdam is een stad waarin je moet kunnen houden van wie je wilt, zonder angst," zegt Jan-Bert Vroege van D66.

Wethouder Eric van der Burg steunt het voorstel en hoopt dat het voorstel navolging krijgt in de rest van Nederland. Hij waarschuwde wel dat PrEP-gebruikers niet moeten afzien van condooms, omdat het middel geen bescherming biedt tegen soa's.

Het Aidsfonds is gelukkig met het Amsterdamse initiatief. "Dit laat zien dat Amsterdam zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen hiv neemt en blijft nemen." GGD Amsterdam doet al een proef met begeleid gebruik van PrEP door een beperkte groep.

Lees ook: Alle deelnemers aan PrEP-proef hiv-vrij, op twee na

Meer over