Amstelveen wil fuseren met meerdere gemeenten

Burgemeester Bas Eenhoorn stuurt aan op een fusie met Aalsmeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. De nieuwe plaats moet Amstelland gaan heten.

Ruben Koops
Burgemeester Eenhoorn heeft gesprekken gevoerd met diverse collega's uit de regio ten zuiden van Amsterdam Beeld anp
Burgemeester Eenhoorn heeft gesprekken gevoerd met diverse collega's uit de regio ten zuiden van AmsterdamBeeld anp

Dat schrijft Eenhoorn in een advies aan de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes, dat donderdag isgepubliceerd. Amstelveen werkt op ambtelijk niveau samen met Aalsmeer, maar dat gaat volgens Eenhoorn steeds stroever.

Ook liggen er ten zuiden van Amsterdam nog diverse andere kleinere gemeenten, waarvan Ouder-Amstel de kleinste is met 13.500 inwoners. Volgens Eenhoorn hebben dit soort plaatsjes steeds meer moeite om gehoord te worden in regionaal verband.

Remkes had Eenhoorn, die tijdelijk in Amstelveen is gestationeerd als waarnemer, gevraagd om de discussie over fusie aan te zwengelen. In zijn advies neemt hij de vlucht naar voren, en stelt een brede fusie voor.

"Ik ben ervan overtuigd dat het moment aangebroken is om de bestuurlijke samenwerking tussen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Ouder-Amstel (zonder Duivendrecht) te agenderen."

Het advies van Eenhoorn komt als een grote verassing voor de omliggende gemeenten. Aalsmeer reageert gepikeerd, het bestuur en de gemeenteraad zeggen in een eerste reactie zelfstandig te willen blijven. Ouder-Amstel is ook geschrokken, vooral omdat Eenhoorn in zijn advies al suggereert dat er voor de wijk Duivendrecht geen plaats is in de nieuwe gemeente Amstelland. Maar de fusie afwijzen, doet burgemester Joyce Langenacker niet.

Diemen
In Diemen wordt ontstemd gereageerd op de plannen. Volgens Eenhoorn ligt een samensmelting met Diemen niet voor de hand, omdat die gemeente na de fusie tussen Weesp en de hoofdstad inmiddels bijna omsloten wordt door Amsterdam.

De Diemense burgemeester Erik Boog is niet blij met die conclusie. Door de vorming van een de gemeente Amstelland zonder Diemen dreigt die in de armen van Amsterdam geduwd te worden, denkt hij. "Voor Diemen en Duivendrecht lijkt Amstelveen te zinspelen op een toekomst bij Amsterdam," zegt Boog in een persbericht. "Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Amstelveen zich aanmatigt uitspraken te doen over de toekomst van andere gemeentes."

Gemeenteraad
Dat Eenhoorn vanuit Amstelveen de discussie aanzwengelt, wil nog niet zeggen dat die gemeente al helemaal om is. De Amstelveense gemeenteraad moet zelf ook nog beslissen of zij wel wil fuseren met de omliggende gemeenten.

Remkes heeft het advies in ontvangst genomen en neemt de tijd om een standpunt te bepalen over de suggesties van Eenhoorn. Hij vraagt van alle genoemde gemeenten om dat zelf ook te doen. Over de termijn van het fusietraject is nog niets bekend. In 2022 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over