'Amstelveen heeft geld niet voor tunnel A9'

De A9 bij Amstelveen. Foto Google Streetview Beeld
De A9 bij Amstelveen. Foto Google Streetview

Amstelveen kan niet de ooit beloofde tientallen miljoenen euro's meebetalen aan de tunnel voor de snelweg A9. De gemeente verplichtte zich in 2007 aan de tunnel mee te betalen, bij de verbreding van het snelwegennet rond Amsterdam, maar heeft daar nu het geld niet meer voor.

Dit schrijft advies- en ingenieursbureau Grontmij in een rapport dat de gemeente Amstelveen vandaag naar minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft gestuurd.

Het onafhankelijke onderzoek van Grontmij, waar het ministerie om had gevraagd, wijst uit dat de gemeente de tunnel niet meer kan betalen van wat de grond voor huizen en kantoren opbrengt. Bovendien dwarsbomen overheidsregels, die bijvoorbeeld nieuwbouw in de polder tegengaan, de bouwplannen van Amstelveen.

De gemeente meldde de minister vorig jaar al dat er geen geld meer voor de tunnel was. Amstelveen probeert nu, hierin door een nipte meerderheid in de raad gesteund, van het contract met Rijkswaterstaat en de regio af te komen. (Ton Damen)

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over