Amstelconcert sluit 'gezellig drukke' Bevrijdingsdag af

Met het traditionele 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam is vanavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

enny Arean treedt op tijdens het 5 mei-concert dat wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carre. Beeld anp
enny Arean treedt op tijdens het 5 mei-concert dat wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carre.Beeld anp

Het concert op de Amstel bij Carré werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix en premier Mark Rutte waren van de partij.

Het concert begon om 21.00 uur met een deel uit de Spitfire Prelude van componist William Walton (1902-1983). Het concert sloot na tienen af met de klassieker 'We'll meet again', ooit gezongen door de Engelse zangeres Vera Lynn voor de Britse strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog.

Zangeres Jenny Arean, jazzartiest Wouter Hamel en violiste Liza Ferschtman werkten mee aan het programma. Ze werden begeleid door de philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Arjan Tien. Leden van het Scapino Ballet voerden op muziek van Tsjaikovsky een dans uit die speciaal voor het 5 meiconcert was gemaakt door choreograaf Ed Wubbe. Voor het eerst dit jaar was er ook een verteller op het bevrijdingsconcert. Acteur Hans Dagelet droeg gedichten voor van de dichter F. Starik.

900.000 bezoekers op festivals
Elders in het land trokken de veertien bevrijdingsfestivals ruim 900.000 belangstellenden getrokken. Een record, volgens het organiserend Comité 4 en 5 mei. Ruim tweehonderd musici traden op tijdens de zonovergoten dag. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington waren de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vlogen met een helikopter van Defensie van festival naar festival.

Minister-president Mark Rutte gaf in Assen het startsein voor alle festiviteiten. Hij ontstak het bevrijdingsvuur. De premier riep iedereen op om 'vrijheid door te geven en door te gaan met het samen vieren'.

In Wageningen werd de vrijheid gevierd met het jaarlijkse bevrijdingsdefilé van veteranen. Aan het defilé deed een recordaantal van ruim 1800 veteranen mee, aldus de organisatie. Er waren ook zo veel toeschouwers op de been, dat de politie via Twitter waarschuwde dat de defiléroute in Wageningen vol was. Het defilé werd geopend door geallieerde oud-strijders die zelf nog hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog.

In Assen hield de voormalige Ierse president en oud-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Mary Robinson de 5 meilezing. Jonge mensen moeten leren waarderen wat het betekent om een vrij burger te zijn. Ouderen moeten het besef bij hen kweken dat dit een zaak is die hun direct aangaat, stelde zij.

De verschillende bevrijdingsfestivals verliepen zonder problemen. Met een 'goede sfeer' en 'gezellige drukte', typeerde de politie de concerten. De honderdduizenden bezoekers kwamen bijeen in onder meer Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Den Haag, Zwolle en Vlissingen.

Wouter Hamel treedt op tijdens het 5 mei-concert. Beeld anp
Wouter Hamel treedt op tijdens het 5 mei-concert.Beeld anp
De koning en koningin arriveren bij het 5 mei-concert. Beeld anp
De koning en koningin arriveren bij het 5 mei-concert.Beeld anp
Premier Rutte beet het spits af met het ontsteken van het vrijheidsvuur in Assen. Beeld epa
Premier Rutte beet het spits af met het ontsteken van het vrijheidsvuur in Assen.Beeld epa
Publiek geniet van live muziek in Haarlem. Beeld anp
Publiek geniet van live muziek in Haarlem.Beeld anp
Bevrijdingsfestival in Haarlem. Beeld anp
Bevrijdingsfestival in Haarlem.Beeld anp
Premier Rutte neemt deel aan een spel tijdens bevrijdingsdag in Assen. Beeld anp
Premier Rutte neemt deel aan een spel tijdens bevrijdingsdag in Assen.Beeld anp
Muzikant Douwe Bob, een van de ambassadeurs van de vrijheid, treedt op in Assen. Beeld ANP Kippa
Muzikant Douwe Bob, een van de ambassadeurs van de vrijheid, treedt op in Assen.Beeld ANP Kippa
Meer over