Ameublemens: laatste eerbetoon aan afgedankte meubelen

Ruim vijf jaar lang maakt fotograaf George Maas foto's van afgedankte zitmeubelen bij het grofvuil. Wat hij met die foto's moest, wist hij niet. Tot zijn vrouw op naaicursus ging.

Steffi Posthumus
'Er is een sterke emotionele band tussen de mensen en hun meubelstuk. Dat snap ik ook, ze hebben er soms wel tien jaar op gezeten.' Beeld George Maas
'Er is een sterke emotionele band tussen de mensen en hun meubelstuk. Dat snap ik ook, ze hebben er soms wel tien jaar op gezeten.'Beeld George Maas

"Ik heb in de afgelopen jaren honderden foto's gemaakt van stoelen en banken op straat. Het heeft zo'n vervreemdend effect. Ooit stond het als nieuw pronkstuk in de woonkamer, dan wordt het een trouwe vriend en letterlijke steun en dan belandt het bij het grofvuil. Te opvallend om niet in de weg te staan en vaak te 'beschadigd' voor een tweede kans," zegt Maas. Maar wat hij met al die foto's moest, wist hij niet.

Laatste geste
"Tot ik mijn vrouw patronen zag knippen. Ze volgt een naaicursus, vandaar. Opeens zag ik de connectie tussen de mens en het meubelstuk en dacht ik: waarom niet als afscheid een naaipatroon uit het zitmeubel knippen en de mens als paspop fotograferen naast die trouwe dienaar voordat deze wordt afgevoerd en vernietigd."

Zo gezegd, zo gedaan. Maas ging de straat op, knipte sjaals, stropdassen, rokken, truien en broeken uit de meubelstukken en vroeg toevallige passanten het aan te trekken of eigenlijk: voor te houden, want echte kledingstukken werden het uiteraard niet.

Emotioneel
Dat ging niet zonder slag of stoot. "Vooral in het begin vonden veel voorbijgangers mijn vraag maar raar. Vrouwen vonden het vooral echt vies, daarom heb ik uiteindelijk alleen mannen gefotografeerd," zegt Maas.

Hij kreeg het zelfs een keer aan de stok met de (voormalig) eigenaar van een door Maas verknipte bank. "Hij vond het belachelijk dat ik iets uit zijn bank knipte. Hij had de bank op straat gezet zodat iemand anders hem nog mee kon nemen. Toen ik zei dat ik er kunst van maakte, werd hij al helemaal boos. Voor mij was het vooral het bewijs dat er een sterke emotionele band is tussen de mensen en hun meubelstuk. Dat snap ik ook, mensen hebben er soms wel tien jaar op gezeten."

De fotoserie 'Ameublemens' resulteerde in vijfentwintig foto's, waarvan de vijftien beste woensdag 14 november tot 14 januari worden geëxposeerd in café De Engelbewaarder, met een feestelijke opening op woensdag 14 november om 18.00 uur

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over