Amersfoortse tochtstrip blijkt koninklijke lijst uit 1771

Een strak opgerold stuk papier, dat jarenlang is gebruikt als tochtstrip in de houten vloer van een Amersfoortse woning, blijkt een koninklijk document uit 1771 te zijn.

ANP
Illustratie: © ThinkStock Beeld
Illustratie: © ThinkStock

Volgens Archief Eemland is het document een zogenoemde pillegift, een lijst van bedragen die de Zeven Provinciën elk jaar wilden geven als doopgeschenk voor prinses Louise, een dochter van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau en Wilhelmina van Pruisen.

De Zeven Provinciën gaven samen 36.300 gulden. Samen met de steden schonken de provinciën nog eens 1750 dukaten voor het personeel van de kraamkamer, zoals de min, de waakster en de meid. Prinses Louise leefde van 1770 tot 1819. Ze woonde in 1787 enkele maanden in Amersfoort met haar ouders.

De bijzondere tochtstrips werden vorig jaar gevonden in een woning aan de Langestraat. Het archief heeft alle rolletjes onderzocht. Behalve de pillegift zijn eeuwenoude stukken over een moordzaak en een bijzonder testament aangetroffen. De meeste papieren zijn afkomstig van de Schepenbank in IJsselstein. De originele documenten zijn vanaf maart te zien in de studiezaal van het archief in Amersfoort.

Meer over