Amerikanen vermoord in Afghaanse ministeries

Een onbekende schutter heeft vandaag twee Amerikaanse militairen om het leven gebracht in het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Zij werkten namens ISAF als adviseurs op het zwaar beveiligde departement. De internationale troepenmacht ISAF besloot daarop alle stafleden terug te trekken uit Afghaanse ministeries.

ANP/AP
Een gewonde jongen wordt weggedragen van een protest tegen de koranverbranding. Beeld afp
Een gewonde jongen wordt weggedragen van een protest tegen de koranverbranding.Beeld afp

Het besluit heeft onder meer gevolgen voor enkele Nederlandse ISAF-medewerkers die op Afghaanse departementen werken. ISAF wordt geleid door de NAVO.

De radicaalislamitische Talibanbeweging heeft de verantwoordelijkheid voor de moorden opgeëist. Het zou gaan om een wraakactie voor het verbranden van korans door Amerikaanse militairen. Dat zou zijn gebeurd op de Amerikaanse basis in Bagram, omdat de heilige boeken door gevangenen werden gebruikt om boodschappen door te geven.

Politieagent
Volgens Afghaanse media was de dader van de moordpartij op het ministerie een politieagent. De BBC meldde dat er acht schoten zijn gelost. De minister van Binnenlandse Zaken, Bismullah Khan, had elders in het gebouw een overleg met hoge westerse diplomaten.

De Amerikaanse ISAF-commandant generaal John Allen liet weten dat de schietpartij wordt onderzocht. 'De dader van deze aanval is een lafaard, wiens daden niet onbestraft zullen blijven', zo meldde hij.

In Kunduz, de noordelijke provincie waar Nederland een politietrainingsmissie heeft georganiseerd, vonden zaterdag bij een protest tegen de vermeende koranverbrandingen zeker vier doden. Meer dan 50 mensen raakten gewond toen de betogers een complex van de Verenigde Naties aanvielen. De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz is tijdelijk stilgelegd vanwege deze protesten.

Sinds afgelopen dinsdag vonden al 29 mensen, onder wie de twee Amerikanen, de dood tijdens incidenten die verband hielden met de vermeende koranverbrandingen.

Meer over