Amerikanen houden nieuw medicijn Organon tegen

KENILWORTH, OSS _ Tegen alle verwachtingen in heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit nog geen goedkeurig verleend aan het revolutionaire anesthesiegeneesmiddel van Organon. De Food and Drug Administration (FDA) wil eerst meer informatie hebben over allergische reacties die bij sommige patiënten zijn opgetreden.

Het nieuwe middel verlost patiënten na een operatie van het effect van gebruikte spierverslappers. Sugammadex doet dat binnen drie minuten. Die snelheid van het middel is omschreven als 'de grootste vernieuwing in de anesthesie in de laatste twintig jaar'. Over de effectiviteit van het middel had de FDA geen vragen.

Twee dagen geleden werd sugammadex (merknaam Bridion) wel toegelaten door de Europese autoriteiten. De Amerikaanse afwijzing komt hard aan bij Organon, omdat de adviescommissie voor anesthesie van de FDA het middel in maart wel unaniem voor goedkeuring had aangeboden.

Tegenover het persagentschap AP stak ook de Amerikaanse hoogleraar anesthesie dr. Ronald Miller uit San Francisco zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ''De medicijnen die we nu doorgaans gebruiken, kennen veel meer bijwerkingen en ernstige reacties als hart- en longproblemen dan wat ik ook maar enigszins bij sugammadex heb gezien." Miller sprak eerder over sugammadex als 'het medicijn dat de anesthesiepraktijk kan veranderen'.

Organon zal haast maken om alle vragen van de FDA te beantwoorden om snelle introductie in Amerika toch mogelijk te maken, aldus vicepresident Thomas P. Koestler van het onderzoeksinstituut van Organons moederbedrijf Schering-Plough.

De FDA heeft eerder dit jaar ook medicijnen van andere fabrikanten onverwacht niet goedgekeurd. Het vermoeden bestaat dat de FDA voorzichtiger is geworden na problemen met nieuwe medicijnen, zoals de reumapijnstiller Vioxx. Die moest na talrijke ernstige hartproblemen in 2004 door fabrikant Merck uit de markt worden gehaald.(GPD/ANITA DE HAAS)

Meer over