Amerikanen herdenken Martin Luther King

Een dag na de nationale feestdag volgt de inauguratie van de door King geïnspireerde Barack Obama als de 44e president van de Verenigde Staten. Foto ANP/Davis Turner Beeld
Een dag na de nationale feestdag volgt de inauguratie van de door King geïnspireerde Barack Obama als de 44e president van de Verenigde Staten. Foto ANP/Davis Turner

WASHINGTON - De Verenigde Staten herdenken maandag de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King met onder meer lezingen, muzikale bijeenkomsten en andere activiteiten. Nog meer dan andere jaren is Martin Luther King Dag dit keer een bijzondere gebeurtenis.

Een dag na de nationale feestdag volgt de inauguratie van de door King geïnspireerde Barack Obama als de 44e president van de Verenigde Staten.

Martin Luther King jr. werd op 15 januari 1929 in de zuidelijke stad Atlanta geboren. Hij ontpopte zich tot de charismatische leider van een massale burgerrechtenbeweging die streed tegen discriminatie in de Amerikaanse wetgeving. King kreeg in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede. Op 4 april 1968 schoot de crimineel James Earl Ray King hem dood in Memphis, Tennessee.

Overheidsgebouwen, scholen, kantoren en Wall Street blijven dicht op Martin Luther King Dag. Obama en de aanstaande vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden, zullen met een aantal vrijwilligersactiviteiten in Washington King herdenken. King en Biden arriveerden dit weekeinde per trein in Washington. (ANP)

Meer over