Amerikaanse rechter: Muzikanten kunnen geen royalties krijgen over downloads

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten laat een uitspraak over downloaden van muziek van een lagere rechtbank staan. Dat betekent dat artiesten geen royalties uitbetaald kunnen krijgen over muziek die via internet wordt gedownload.

Redactie / Reuters
Within Temptation stond in maart dit jaar bovenaan verschillende lijstjes in iTunes, de grootste downloadwinkel ter wereld. © ANP Beeld
Within Temptation stond in maart dit jaar bovenaan verschillende lijstjes in iTunes, de grootste downloadwinkel ter wereld. © ANP

Het hoger beroep was aangepspannen door de ASCAP, de American Society of Composers, Authors and Publishers. Die organisatie wilde dat het downloaden van muziek zou gelden als publieke weergave van de muziek (zoals cd's), waarover muzikanten dus royalties kunnen ontvangen. De uitspraak is belangrijk, omdat de digitale muziekmarkt enorm is gegroeid en er dus potentieel miljoenen op het spel staan.

Het Hooggerechtshof weigerde het hoger beroep in behandeling te nemen, maar gaf niet aan waarom niet. Vorig jaar besloot een lagere rechtbank dat downloaden niet geldt als publieke weergave omdat de muziek simpelweg en alleen wordt afgeleverd aan een potentiële luisteraar. Tijdens dat proces wordt de muziek niet afgespeeld of gemaakt (zoals bij live concerten).

ASCAP bracht daar tegenin dat het downloaden het communiceren is van muziek, en dat het daarmee onder de copyrightwet zou moeten vallen. Overigens maakte de lagere rechtbank eerder wel een verschil tussen downloaden en muziek streamen.

Meer over