Amerikaanse banken verkopen Russische belangen om Oekraïne

Grote Amerikaanse banken hebben hun belangen in Rusland de afgelopen maanden flink verkleind. De banken hopen zo te voorkomen dat ze verliezen leiden door de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de sancties die daarom tegen Rusland zijn uitgevaardigd.

Bank of America verkocht de meeste Russische belangen. Beeld AP
Bank of America verkocht de meeste Russische belangen.Beeld AP

Bank of America verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar relatief het grootste deel aan Russische belangen. De blootstelling van de bank aan Rusland zakte met 22 procent tot 5,2 miljard dollar (3,7 miljard euro).

JPMorgan Chase deed 13 procent van zijn Russische belangen van de hand en houdt nu voor iets minder dan 5 miljard dollar aan Russische investeringen. Bij Citigroup zakte de blootstelling aan het land met 9 procent naar 9,4 miljard dollar.

De aanhoudende bemoeienis van Rusland met Oekraïne jaagt veel investeerders uit de Russische economie. Die is door alle onrust vorig kwartaal al gekrompen en dreigt door nieuwe sancties nog verder achteruit te gaan.

Activisten bestormen politiebureau Odessa
De onrust in het oosten van Oekraïne houdt onverminderd aan. Honderden pro-Russische activisten hebben vandaag het politiebureau in de Oekraïense stad Odessa aangevallen. In het gebouw zitten de mensen die werden aangehouden bij de fatale onlusten in de havenstad vrijdag.

De activisten eisen de vrijlaten van de ongeveer 120 arrestanten. Ze forceerden het toegangshek van het bureau en gooiden ramen in. Bij de gevechten vrijdag vielen zeker 46 doden.

FBI en CIA adviseren Kiev
De Duitse krant Bild am Sonntag bericht dat agenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten FBI en CIA de Oekraïense regering adviseren. De Duitse krant baseert zich op niet nader genoemde bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten.

De agenten helpen de regering in Kiev bij het bestrijden van de opstand in het oosten van het land. Ook geven ze advies over het opzetten van een goed functionerende veiligheidsstructuur. De Amerikaanse agenten zouden niet direct betrokken zijn bij de strijd tegen de pro-Russische separatisten, maar beperken zich tot activiteiten in Kiev.

Ook helpen ze de regering bij het bestrijden van georganiseerde misdaad en bij de zoektocht naar het kapitaal van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Vorige maand bevestigde het Amerikaanse Witte Huis dat CIA-leider John Brennan een bezoek aan Kiev had gebracht tijdens een routinereis in Europa.

Oekraïense oproerpolitie in gevecht met pro-Russische activisten bij het politiebureau van Odessa. Beeld afp
Oekraïense oproerpolitie in gevecht met pro-Russische activisten bij het politiebureau van Odessa.Beeld afp
Meer over