'Amerikaanse banken bereiden vertrek uit Londen voor'

Grote Amerikaanse banken treffen nu al voorbereidingen om diverse Europese activiteiten uit Londen te verhuizen voor het geval dat Groot-Brittannië besluit om uit de Europese Unie te stappen. Dat meldde de Britse krant Financial Times vandaag op basis van ingewijden.

Redactie
Citigroup op de beurs in New York Beeld REUTERS
Citigroup op de beurs in New YorkBeeld REUTERS

Volgens betrokkenen rond de Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley zou vooral worden overwogen activiteiten naar Ierland te verhuizen. Een van hen liet weten al aan de uitwerking van concrete plannen te werken.

Veel Amerikaanse en Aziatische banken hebben hun Europese hoofdkantoren in Londen gevestigd, waarmee ze direct toegang hebben tot de 27 andere EU-lidstaten. Wanneer de Britten besluiten uit de EU te stappen zouden die toegangsrechten naar verwachting verdwijnen.

Als premier David Cameron volgend jaar de Lagerhuisverkiezingen wint, schrijt hij een referendum over het lidmaatschap van de EU, zo heeft hij de Britten beloofd.

De Amerikaanse bankiers maken zich niet alleen zorgen over de gevolgen van zo'n referendum, maar kijken ook naar de vorming van de Europese bankenunie. Daarbij neemt de Europese Centrale Bank het toezicht over de grootste banken in de eurozone op zich. Groot-Brittannië valt hier buiten, waardoor de verhouding tussen de eurolanden en de Britten in de toekomst mogelijk verder onder druk kan komen te staan.

Hoewel veel deskundigen erop rekenen dat vooral Frankfurt en Parijs zouden profiteren van een zogeheten 'Brexit', lijkt ook Dublin volgens de Financial Times een goede kans te maken. Het land biedt multinationals de voordelen van een aantrekkelijk belastingstelsel, een Engelstalige bevolking en het lidmaatschap van de eurozone. Citigroup, de Bank of America en JPMorgan Chase hebben al Ierse vergunningen en hebben zo'n 500 tot 2500 mensen in het land in dienst.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over