Amerikaans leger open voor transgenders, scouting voor homo's

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter is van plan om transseksuelen toe te laten tot het leger, zo heeft hij maandag meegedeeld. Op dezelfde dag maakte de Amerikaanse scoutingorganisatie bekend dat volwassen homo's groepen mogen leiden.

redactie
Amerikaanse militairen lopen mee in een gay parade Beeld epa
Amerikaanse militairen lopen mee in een gay paradeBeeld epa

Momenteel zijn transgenders nog niet welkom in het Amerikaanse leger, soldaten die uit de kast komen dreigen zelfs uit het leger te worden gezet.
Minister Carter heeft een werkgroep opgericht die moet onderzoeken welke gevolgen het nieuwe beleid zal hebben. ,,De werkgroep zal zijn werk doen vanuit de veronderstelling dat transgenders openlijk in het leger kunnen dienen, zonder negatieve effecten voor de militaire efficiëntie."

Carter benadrukt ook dat er tijdens de oorlogen van de afgelopen jaren al transgenders meevochten aan Amerikaanse zijde, maar dat ze ervoor kozen om dat 'in stilte' te doen. Het bekendste voorbeeld is Wikileaks-informant Bradley Manning, die na zijn veroordeling als Chelsea Manning door het leven gaat. Tot 2011 waren ook openlijke homoseksuelen niet welkom in het Amerikaanse leger.

De nationale scoutingorganisatie stond in 2013 toe dat homojongeren lid mochten worden van de padvinders. Nu zijn ook volwassen homoseksuelen welkom. ,,Met deze resolutie kunnen scoutingclubs leiders aanstellen ongeacht hun seksuele voorkeur'', aldus een verklaring van het bestuur.

Chelsea Manning Beeld ap
Chelsea ManningBeeld ap
Scouts kamperen bij de Obama's in de tuin Beeld epa
Scouts kamperen bij de Obama's in de tuinBeeld epa
Meer over