AMC biedt groepstherapie aan verkrachte vrouwen

AMSTERDAM - Jonge vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld kunnen binnenkort terecht in het AMC in Amsterdam. De afdeling psychiatrie begint dit najaar een nieuwe vorm van groepstherapie voor slachtoffers van een aanranding of verkrachting, liet het ziekenhuis dinsdag weten.

De hulp is bedoeld voor vrouwen in de leeftijd van achttien tot 24 jaar die eenmalig zijn misbruikt. De therapie bestaat uit acht groepsbijeenkomsten, waarin de slachtoffers praten en schrijven over wat zij hebben meegemaakt. Ook krijgen ze uitleg over een posttraumatische stress-stoornis (PTSS), informeren de therapeuten hen over lichamelijke klachten en hoe ze aangifte kunnen doen.

De behandelaars werken volgens het zogeheten Steps-protocol, gebaseerd op een cognitieve gedragstherapie die bewezen effectief is voor vrouwen met PTSS. Het UMC in Utrecht ontwikkelde de methode voor meisjes van dertien tot achttien jaar oud.

Psycholoog Mariel Meewisse wil het vrouwen zo makkelijk mogelijk maken bij het ziekenhuis aan te kloppen. ''Want jonge vrouwen verzwijgen soms jarenlang dat ze zijn verkracht. Ze zijn bang voor wraak, stigmatisering, ongeloof, ze schamen zich of voelen zich schuldig omdat ze denken het geweld zelf te hebben uitgelokt.'' De gesprekken in een groep helpen volgens haar de slachtoffers over een drempel heen.

Volgens het AMC is een op de zes meisjes en jonge vrouwen tussen de dertien en 24 jaar oud ooit gedwongen tot seks. Aanrandingen of verkrachtingen leiden vaker dan andere traumatische gebeurtenissen tot PTSS. Concentratiestoornissen, vermijdingsgedrag en herbeleving van de gebeurtenis zijn hier symptonen van. (ANP)

Foto ANP/Koen Suyck Beeld
Foto ANP/Koen Suyck
Meer over