Ambtenaar ontkent onder ede verhaal over Demmink

Een ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ontkend dat zij ooit heeft gezegd dat zij voor topambtenaar Joris Demmink jonge jongens voor seks moest regelen. De ambtenaar, Anneke Storm van 's Gravenzande, deed dat tijdens een verhoor als getuige door de rechter-commissaris in Utrecht.

Joris Demmink in 1989. Beeld anp
Joris Demmink in 1989.Beeld anp

Storm zou haar uitlatingen hebben gedaan tegen twee voormalige gevangenisdirecteuren, tijdens een dienstreis in 1992 naar Londen. De directeuren, Bert Molenkamp en Jacques van Huet, hebben dit verhaal vorig jaar in een verklaring bij de notaris laten vastleggen.

Oppervlakkig
Getuige Storm zei dat ze Demmink, die in 2012 met pensioen ging, slechts oppervlakkig heeft gekend. In het verhaal over het regelen van jonge jongens zou ze zijn persoonlijke assistent zijn geweest. Daar is volgens haar niets van waar.

Storm was merkbaar ongelukkig met haar rol als getuige in de lopende procedure rond Demmink. De procedure, een zogeheten voorlopig getuigenverhoor, is in gang gezet door stichting De Roestige Spijker, die meent dat de feiten rond Demmink al jaren in de doofpot worden gehouden.

Aan het eind van het verhoor sloeg de getuige terug. Zij meent dat het hele verhaal over haar en Demmink 'in elkaar is gezet' door gevangenisdirecteuren die hun relatie met het ministerie van Justitie stuk voor stuk door trammelant verloren zagen gaan.

Vorige week woensdag verklaarde voormalig zedenrechercheur Leen de Koter onder ede in de Utrechtse rechtbank dat de naam Demmink is genoemd tijdens een politieonderzoek naar kindermisbruik in 1997. Ook de namen van drie hoofdofficieren van justitie zouden naar boven zijn gekomen. Opmerkelijk, omdat minister van Justitie Ivo Opstelten in 2012 nog aan de Tweede Kamer heeft gezegd dat Demmink 'op geen enkele wijze' in het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar voren is gekomen. Opstelten herhaalde dat standpunt woensdag en ontkende de Tweede Kamer onjuist te hebben ingelicht.

undefined

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.Beeld anp
Meer over