Column

Aluhoedjes op Twitter zou ik het liefst in een kooi stoppen

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld.

Jeroen Wollaars
Jeroen Wollaars. Beeld Het Parool
Jeroen Wollaars.Beeld Het Parool

Het ging op de melodie van 'Zie ginds komt de stoomboot'. 'Dan eet ik haar op, met plasser en al. Dan begraaf ik de honden en zeg lekker niet waar.'

Wij zitten voorin de auto en kijken elkaar aan. Op de achterbank een meisje van zes, de dochter van vrienden van ons. Ze komt logeren, want het is herfstvakantie. Ze is niet alleen nogal 'praterig', zoals ze zelf zegt, maar heeft ook nogal een morbide breintje. 'Dan komt er een kooi, daar moeten jullie in. Dan krijg je geen eten en dan ga je dood.'

Wij weten helemaal niets van kinderen en moeten er erg om lachen. Vooral omdat ze als we doorvragen bezweert dat het natuurlijk allemaal 'alsof is!' En ze lezen thuis Roald Dahl, dus het zal wel ergens te verklaren zijn.

Het is ook de dag dat we bij de NOS het Journaal openen met een reportage uit Oekraïne. We laten zien hoe een man op zoek is naar wat-dan-ook van zijn bij de MH17-ramp omgekomen nichtje. Ze is nog niet geïdentificeerd en we zien een man vol verbijstering over de wereld waar hij in is beland scharrelen tussen vliegtuigresten, terwijl de mortiergranaten een paar kilometer verderop inslaan. Een morbide fantasie versus de morbide werkelijkheid.

En wat er bij die werkelijkheid ook hoort, zijn de bergen gekkies die na zo'n reportage uit hun anonieme schulpjes kruipen. Waar onduidelijkheid is, waar geopolitiek een rol speelt, waar zelfbevestiging is te halen over vermeende verborgen machtsstructuren: daar zijn ze.

De aluhoedjes*, die op Twitter met een vuig mengsel van spelfouten en complotdenken hun gelijk komen opdringen. Ze roepen dat journalisten aan de leiband lopen van de CIA. Ze beweren dat zo'n reportage in scène is gezet.

Of gaan nog verder met waanzinnige en onleesbare stukken over hoe het westen MH17 en alle slachtoffers heeft opgeofferd in de strijd tegen Rusland. Het zal je nichtje zijn overkomen.

De heropleving van de Koude Oorlog is een zegen voor deze types. Ook voor weldenkender mensen trouwens. In kringen van privacy-experts is het bijvoorbeeld helemaal niet gek om fan te zijn van de Russische propagandazender RT. Dat er van vrije media helemaal geen sprake is en kritische geluiden worden genegeerd, nemen ze kennelijk op de koop toe.
Normaal kan ik er heel goed tegen. Negeer ik ze.

Maar soms zou ik ze het liefst in een kooi stoppen. Of opeten. Met plasser en al. Maar wel allemaal 'alsof' natuurlijk.

*) aluhoedjes: mensen die met aluminiumhoedjes op hun hoofd lopen, om radiostraling tegen te houden. Die bestaan.

j.wollaars@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over