Altice weer uit de gratie op lager Damrak

De Amsterdamse aandelenbeurs deed vrijdag een stapje terug. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten kleine verliezen zien.

ANP
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 537,83 punten. Beeld anp
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 537,83 punten.Beeld anp

Richtingbepalend nieuws was nauwelijks voorhanden. Op het Damrak viel het aandeel van hoofdfonds Altice opnieuw uit de gratie bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 537,83 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 818,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,3 procent.

Grootste daler in hoofdindex AEX was Altice met een verlies van ruim 6 procent. Het kabel- en telecombedrijf speelde in enkele weken tijd al een groot deel van zijn beurswaarde kwijt vanwege tegenvallende cijfers en zorgen bij investeerders over de hoge schuld. Deze bedraagt bijna 50 miljard euro.

Verzekeraar NN Group stond bovenaan met een winst van 0,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Nedap 5,1 procent. Het bedrijf verwacht een stevige groei van de omzet en winst in 2017. Ook verkoopt Nedap beveiligingsdochter Nsecure aan Unica. Met de opbrengst wil het bedrijf maximaal 5 procent van de uitstaande aandelen terugkopen. Ook wordt het dividend over 2017 eenmalig verhoogd.

Op de lokale markt zag Esperite een eerdere koerswinst verdampen en noteerde onveranderd. Het stamcelbedrijf heeft de omzet afgelopen kwartaal stabiel kunnen houden. Het bedrijfsresultaat verbeterde, maar bleef negatief.

In de MidKap voerde verlichtingsbedrijf Philips Lighting de stijgers aan met een plus van 0,9 procent. Chiptoeleveranciers Besi en ASMI wonnen 0,3 en 0,4 procent na sterke resultaten van de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials. Beursintermediair Flow Traders sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Carrillion duikelde in Londen 34 procent. Het Britse bouwbedrijf gaf zijn derde winstwaarschuwing dit jaar. Ook zal het door schulden geplaagde bedrijf in december zijn bankconvenanten breken.

Het Franse mediaconcern Vivendi won bijna 3 procent in Parijs na publicatie van de resultaten. Het bedrijf kondigde tevens aan geen vijandig bod te doen op het Franse gamebedrijf Ubisoft (min 1,7 procent).

De euro was 1,1798 dollar waard, tegen 1,1776 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs tot 55,86 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 61,80 dollar per vat.

Meer over