Als Willem er was, kwam het goed

Zijn lengte, twee meter en nog een paar centimeters, maakte van Willem van Koerten een indrukwekkende man. Maar tijdens zijn werk dwong de verkeersregelaar ook veel respect af door zijn houding. Voor collega's en weggebruikers was doorgaans vrij snel duidelijk wat Lange Willem van hen verlangde. ''Een imposante man met een grote snor en een grote grijze kuif,'' omschrijft Mark Ponne van Traffic Support zijn collega. ''Een toonbeeld van duidelijkheid was hij.''

Zondag raakte de verkeersregelaar, afkomstig uit Harderwijk, in Amsterdam-Zuidoost betrokken bij een ernstig incident op het parkeerdek van Ikea. Met vijf collega's was Van Koerten die dag aan het werk om de drukte rond het woonwarenhuis in goede banen te leiden. Eén van hen kwam in problemen toen hij een automobilist aansprak die zijn auto op een invalidenparkeerplaats had neergezet. Een andere man in de auto reageerde zeer agressief en bedreigde de verkeersregelaar, waarop deze via de portofoon de hulp van Van Koerten inriep.

De agressieve man had inmiddels plaatsgenomen achter het stuur en probeerde in te rijden op de verkeersregelaar. Deze wist weg te springen, maar de toegesnelde Van Koerten werd wel geramd. Ooggetuigen weten te vertellen dat de automobilist vervolgens nog eens inreed op de man op de grond. Van Koerten werd met zwaar hersenletsel overgebracht naar het ziekenhuis. Aanvankelijk was hij nog bij kennis, maar zijn toestand verslechterde snel en gistermiddag overleed hij, 54 jaar oud.

Van Koerten kwam drie jaar geleden in dienst van Traffic Support. Hij was buschauffeur geweest, maar was tijdens het werk betrokken geraakt bij een ernstig ongeluk met dodelijke afloop. Schuld aan het ongeluk had hij niet, maar het lukte hem niet meer om met plezier achter het stuur te kruipen.

Als verkeersregelaar had hij het wel naar zijn zin. Hij reisde het hele land door, van evenement naar opbreking. Verantwoordelijk, stipt en plichtsgetrouw als hij was, was hij een ideale werknemer. ''Als Willem er was, wist je dat het goed kwam,'' zegt Ponne.

Het waren dezelfde eigenschappen die hem zo geschikt maakten voor de functie van coördinator van de verkeersregelaars op het Stationsplein, dat vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn het decor was van de ingewikkeldste verkeersstroom van het land. Van Koerten gaf leiding aan het team van verkeersregelaars in het gebied, zorgde dat iedereen op tijd en netjes op zijn plaats stond en onderhield daarnaast het contact met de uitvoerders van het werk. ''Een grote, vriendelijke reus,'' zegt een collega. ''Iemand die zijn werk zeer serieus nam.''

Thuis was Van Koerten gek met zijn vrouw en twee zoons, van wie één vorige week in het huwelijk trad. Van Koerten was ook de vader van de getalenteerde darter Wilbert van Koerten. Hij reisde vaak met hem mee naar wedstrijden in het land, als chauffeur, begeleider, supporter en trotse vader. De inrichting van het huis in Harderwijk onderstreept een andere grote passie van Van Koerten: het Italiaanse automerk Ferrari en alles wat daarmee te maken heeft.

Wanneer de verkeersregelaar zal worden begraven, is nog onduidelijk. In verband met het strafrechtelijk onderzoek moet eerst nog sectie worden verricht op het lichaam. (PATRICK MEERSHOEK)

Als verkeersregelaar had hij het wel naar zijn zin. Willem reisde het hele land door, van evenement naar opbreking. Foto's Traffic Support Beeld
Als verkeersregelaar had hij het wel naar zijn zin. Willem reisde het hele land door, van evenement naar opbreking. Foto's Traffic Support
Meer over