Weekendtips

Alles voor een weekend van jewelste (9 tips)

Wil je uit je plaat? Ga dan dansen in een donker technoschip of gloednieuwe club Jack, in Zuidoost. Liever wat rust? Pak dan de Parade mee of kijk een filmpje op het dak van Nemo.

Het Parool
Kom vooral verkleed als je favoriete personage tijdens Comic Con. Beeld anp
Kom vooral verkleed als je favoriete personage tijdens Comic Con.Beeld anp

Het laatste weekend van De Parade
De Parade is jaarlijks vaste prik voor Amsterdammers die (niet) van theater houden. Lekker een rosé drinken, een rondje draaien in de zweefmolen, poffertjes bakken en heel misschien een theatervoorstelling bekijken.
Ben je vanwege het herfstweer nog niet geweest? Dan is dit weekend je allerlaatste kans. Mocht je meer willen zien dan enkel de binnenkant van je glas, dan kun je voorstellingen bezoeken van onder andere theatergroep Oostpool, Henry van Loon en Alex Klaassen en Steef de Jong. En vooruit, daarna nog even naar de silent disco.
T/m zondag 2 september, €7,50
Martin Luther Kingpark

Een rondje in de zweefmolen kan op De Parade natuurlijk niet ontbreken. Net als een rondje sangria, trouwens. Beeld Sofie Simao
Een rondje in de zweefmolen kan op De Parade natuurlijk niet ontbreken. Net als een rondje sangria, trouwens.Beeld Sofie Simao

Rauzen op een technoschip
Het Veronicaschip voer ooit over de Noordzee als legendarisch radiostation, maar ligt tegenwoordig voor anker in de NDSM-werf. De nachtclub heet nu Noorderschip en er zijn feestjes tot in de vroege ochtend. Vrijdagavond draait nieuwe, vaste dj Jasmín "langzame en dromige techno".
Vrijdag 31 augustus (23.00-05.00) €10
NDSM-pier 1

Theater in de woonkamer
De bewoners van de Wilhelminastraat in Oud-West zijn dit weekend gepromoveerd tot festivaldirecteur. Tijdens het Wihelmina Huiskamerfestival zie je theater ín de huiskamers van straatbewoners. Onder andere Raoul Heertje, Stefano Keizers en Lebbis spelen zo naast de piano of voor de boekenkast. Het kleinste kamertje is 3 bij 4 meter. Na afloop is er groots feest en tussendoor kun je voor een alcoholische versnapering een van de café's binnenlopen.
Vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september (19:30-01.00) €20
Wilhelminstraat

De huiskamers van de Wilhelminastraat worden omgetoverd tot kleine theaters. Beeld Co de Kruijf
De huiskamers van de Wilhelminastraat worden omgetoverd tot kleine theaters.Beeld Co de Kruijf

Feesten in een nieuwe club
Nachtclubs zijn in de Bijlmer misschien ver te zoeken, maar daar komt verandering in. Jack lijkt van buiten misschien een grijs kantoorpand, maar vergis je niet: van binnen is het net een verlaten laboratorium, overwoekerd is door tropische planten. (Op het dak zit trouwens zomerbar Jackie)
Het openingsweekend trapt op vrijdag af met house van Daniel Bell en op zaterdag is er snoeiharde techno van Héctor Oaks te horen. Je danst er door tot in de late uurtjes. Vanaf het dak kun je nog net de lichtjes van de Arena zien.
Vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september (23.00-05.00) €12,50
Hogehilweg 20

Films op het dak
Het wordt dit weekend best zomers weer dus kan Amsterdam weer van buiten worden bekeken. Nemo en Kriterion slaan de handen ineen en vertonen op het dak van Nemo de films Wall-E, Robocop en De Wilde Stad. De films worden voorafgegaan door muziek van studenten van het Conservatorium. Valt er toch een buitje? Dan gaat de voorstelling gewoon door, maar dan in de filmzaal.
Vrijdag 31 augustus t/m zondag 2 september (19.30) €9,50
Nemo

Je bekeek Wall-E nog nooit zo hoog. Beeld Elmer van der Marel
Je bekeek Wall-E nog nooit zo hoog.Beeld Elmer van der Marel

Malinese nachtegaal
Zangeres Oumou Sangaré (1969, Mali) treedt dit weekend op in Paradiso. Na haar debuutalbum 'Massoulou' uit 1990 was het jaren stil rond de zangeres, maar sinds vorig jaar is de 'zangvogel van Wassoulou' terug. Sangaré zingt wassoulou, een West-Afrikaanse muzieksoort voornamelijk door vrouwen gezongen. Ze zingt over vruchtbaarheid, vrouwenbesnijdenis en polygamie en probeert met haar muziek taboes over Afrika te doorbreken.
Vrijdag 31 augustus (20.00) €33

Paradiso

De Malinese zangeres wordt liefkozend Zangvogel genoemd. Beeld Paradiso
De Malinese zangeres wordt liefkozend Zangvogel genoemd.Beeld Paradiso

Hoogvliegers
De mythische Icarus vloog met zijn handgemaakte vleugels ambitieus de lucht in, tot hij te hoog vloog, zijn vleugels smolten en hij in zee stortte. Volgens de organisatie van het Icarus Festival staat Icarus symbool voor de jonge generatie Amsterdammers, die steeds meer willen en daardoor zichzelf te buiten gaan.
Met een 'ode aan de imperfectie' kun je in Café de Ceuvel dus ultiem tot rust komen na een drukke werkweek. Er is een workshop 'Boetedoening voor de moderne mens', muziek en 'een laboratorium voor ongewenste emoties'.
Zaterdag 1 september (14.00-03.00) €16,50
De Ceuvel

Even bijkomen van je drukke werkweek? Dat kan bij Icarus Festival. Beeld Jan Willem Groen
Even bijkomen van je drukke werkweek? Dat kan bij Icarus Festival.Beeld Jan Willem Groen

Verkleedfestijn
Comic Con komt voor de derde keer naar Amsterdam. Op deze internationale beurs kun je op de foto in de setting van Stranger Things, maak je een selfie met Game of Thrones-acteur Jack Gleeson (Joffrey) of koop je memorilabia van je favoriete strip. Maar wat Comic Con echt bijzonder maakt? Dat zijn natuurlijk de bezoekers die zich uitdossen als hun favoriete superheld of stripfiguur. Je kijkt er je ogen uit.
Zaterdag 1 september en zondag 2 september (17.00) vanaf €25
RAI

Bezoekers verkleden zich als hun favoriete personage uit films, series en strips. Beeld Shutterstock
Bezoekers verkleden zich als hun favoriete personage uit films, series en strips.Beeld Shutterstock

Lekker slurpen met een ramenfilm
De Japanse film Tampopo uit 1985 is een klassieker wat culinaire films betreft. Hij draait volledig om eten en dat wordt in absurdistische scenes en met veel humor uitgebeeld. In FC Hyena kun je zaterdag deze film bekijken onder het genot van een handje popcorn met ramensmaak en een sakéshotje. Na afloop kun je genieten van een Japans buffet en karaoke zingen. Er is een voorwoord van gastprogrammeur Bianca Tan (die jarenlang culinaire programma's maakte voor AT5). Zij gaat in gesprek met ene Ronald Ockhuyzen.
Zaterdag 1 september (21.00-01.00) €20

Aambeeldstraat 24

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over