PlusPS

Alles lijkt tegenwoordig wel lab te heten

Zero Waste Lab, Stress Lab, The Gift Lab, Het Groene Leven Lab, LAB111: alles lijkt tegenwoordig wel lab te heten, ook als het helemaal geen laboratorium is. 'Mensen denken dan dat ze een steentje bijdragen aan het productieproces.'

Kas Galstaun en Fleur Smakman
Dit jaar openden bijvoorbeeld klimhal Het Lab, bakkerij Baking Lab en de kappersstoel Hair Lab in cosmeticawinkel Lush Beeld Charlotte Odijk
Dit jaar openden bijvoorbeeld klimhal Het Lab, bakkerij Baking Lab en de kappersstoel Hair Lab in cosmeticawinkel LushBeeld Charlotte Odijk

Amsterdam telt al meer dan vijftig cafés, winkels, sportcentra en andere bedrijven die zich lab noemen, terwijl er allesbehalve wetenschappelijk onderzoek in deze plekken wordt verricht.

Een voorloper in deze trend is vertaalbureau The Langua­ge Lab uit 1994. Voornamelijk de laatste tien jaar zijn er veel labs bijgekomen. Dit jaar openden bijvoorbeeld klimhal Het Lab, bakkerij Baking Lab en de kappersstoel Hair Lab in cosmeticawinkel Lush. Dinsdag begon het Shopping Street Innovation Lab in de Beethovenstraat: er worden vernieuwingen getest die het winkelen leuker en gemakkelijker moeten maken.

Productieproces
Trendwatchers denken dat labs zo populair zijn omdat een laboratorium een plaats is waarin experts dingen onderzoeken en creëren. Dat is wat consumenten willen weten: hoe en op welke manier iets wordt gemaakt. Of het nu gaat over brood bakken of spieren kweken in een sportclub.

"Vooral na de crisis zie je de opkomst van de labs," zegt Andrea Wiegman van trendwatchbureau Second Sight. "Een lab geeft mensen het idee dat ze een steentje bijdragen aan het productieproces. Dit zie je terug in winkels waar je iets zelf kunt samenstellen. Mensen houden daarvan; je krijgt een product dat je deels zelf hebt gemaakt, zoals een gegraveerde tekst op een snijplank bij het Uncover Lab."

"We willen weten waar dingen vandaan komen en hoe ze worden gemaakt. Laboranten weten dat, vandaar dat het lab zo populair is," aldus Susam Pang van de culinaire blog BySam. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat zich achter de schermen afspeelt, zegt ze.

Zo veel informatie
"Normaal is een lab iets exclusiefs, alleen toegankelijk voor mensen in witte jassen. Mensen willen zien hoe iets wordt gemaakt." In een lab werkt een kenner; iemand met expertise. "Vooral in deze tijd is er zo veel informatie op internet, je wilt iemand die je vertelt hoe het echt zit."

Tessa aan de Stegge is eigenaresse van pr- en marketingbureau Cherry Lab. Volgens haar heeft de wildgroei aan labs vooral met experimenteren te maken.

"Mensen staan steeds meer open voor nieuwe dingen en een lab is creatief en vernieuwend." Dat ze met haar bedrijf niet het enige lab is, vindt ze geen probleem. Integendeel: "Het is leuk dat we een onderdeel zijn van al die innovatieve bedrijven."

LAB111

In het voormalige Wilhelmina Gasthuis bevindt zich LAB111, naast een filmhuis ook een café en restaurant. De bioscoopzaal was vroeger het ­pathologisch lab van het ziekenhuis, maar dat is niet de enige verwijzing. Daan de Wit, ­bedrijfsleider: "Het staat ook voor ­Locatie Arie Biemondstraat en nummer 111. Daarnaast willen we mensen met de films ook iets laten ontdekken, net als in een lab."

Arie Biemondstraat 111

The Gift Lab

Voor eigenaresse Marcha Stelling was de naam nogal een dingetje. Ze wist dat het in elk geval iets moest zijn met gift, omdat het een cadeauwinkel is. Ze ging vrienden en familie langs voor een leuke naam.

Een vriendin tipte haar op Instagram te zoeken door letters achter 'gift' te zetten in de zoekbalk en zo tot een naam te komen. Na een tijdje kwam ze bij lab uit. "Het bekt vooral lekker, ik produceer hier niet allerlei dingen zoals in een echt lab."

Haarlemmerstraat 38

Hair Lab

Wie de flagshipstore van Lush op de Kalverstraat binnenloopt, ziet het al snel: het Hair Lab. In een kappersstoel kunnen klanten een haarconsult krijgen.

Klantenservicemedewerker Dineke Spoel vertelt dat in het Hair Lab wordt geëxperimenteerd met haarproducten, die worden gemaakt in een echt lab. ­Amsterdam is niet de eerste met zo'n Hair Lab, in Engeland konden klanten al eerder experimenteren.

Kalverstraat 121-123

Cyclinglab

Slecht weer hoeft geen reden te zijn om niet te fietsen. Bij het Cyclinglab kun je virtueel de Alpe d'Huez op fietsen: hoe steiler de berg, hoe zwaarder je moet trappen. Dit kun je in je eentje doen, maar ook met een groep van veertien.

De naam heeft volgens eigenaar Leon Burger weinig te maken met een lab: "Het moest vooral goed klinken en de lading dekken." De reden waarom het een lab zou kunnen zijn, is volgens hem dat de trainingen zijn samengesteld door professionals.

Sloterweg 1043-T

Yoga Lab

"Yoga Lab heette eerst Yoga Laboratory, maar daar brak iedereen zijn tong over" zegt Patric Booi, mede­oprichter van Yoga Lab, een yoga­studio vlak bij de Nieuwmarkt. "Onze ­docenten willen mensen aansporen tot zelfonderzoek en ze nieuwsgierig houden. Dat het niet alleen is: ga zus staan, ga zo staan. Dat betekent ook dat wij ons constant bijscholen en ontwikkelen."

Koningsstraat 36

Lab13

"Waarom het Lab13 heet? Dat hebben we zo lang geleden beslist," zegt Wil Knuis, met Carina op de Weegh eigenaar van Lab13: een kledingwinkel op huisnummer 13 van het Haarlemmerplein.

"We hebben het lab genoemd omdat we hier in ontwikkeling zijn: we doen steeds wat anders. Als studenten aan de kunstacademie gebruikten we het als atelier, daarna zijn we eigen meubels gaan maken en verkopen, daarna werd het verlichting. Sinds het begin van deze eeuw is dat kleding geworden en werd het Lab13."

Haarlemmerplein 13

Zero Waste Lab

Op het Dapperplein zit het Zero Waste Lab, waar buurtbewoners sinds een halfjaar zakken met oud papier, plastic en textiel kunnen inleveren voor munten. Die zijn te verzilveren bij winkels en kraampjes in de buurt, bijvoorbeeld voor een kop koffie. "Het heet lab omdat wij hier dingen testen en onderzoeken," zegt projectleider Bonnie Joosten.

"We denken na over wat we met afval kunnen doen. Recyclen, maar ook upcyclen: waarde toevoegen aan de grondstof. Bijvoorbeeld door van oude kleding laptophoezen te maken. Iets wat voor mensen bijna geen waarde meer heeft, krijgt zo een tweede leven."

Dapperplein 84

Het Lab

Bouldergym Het Lab, waar je kunt klimmen zonder touw, is gevestigd in een voormalige fabriekshal. "We hebben de onderzoekende houding gebruikt als concept voor onze boulderhal," aldus manager Rob Gosker. "Mensen kunnen zich op verschillende gebieden ontwikkelen. Het is een klimhal, maar ook een flexwerkplek en yogaruimte."

Het thema keert terug in de benaming van de diverse klimwanden in de hal. "In het gedeelte Edison is de wand overhangend: dan moet je vechten tegen de zwaartekracht. Ook hebben we Willie Wortel voor de kinderen, al is dat natuurlijk geen echte wetenschapper."

Transformatorweg 32

Meer over