PlusAnalyse

Alleen snelle resultaten kunnen scepsis wegnemen bij Ajax

De korte en de lange termijn zijn bij Ajax meer dan ooit met elkaar verweven. Om het beleid op lange termijn te laten slagen is nu resultaat nodig.

Dick Sintenie
Marc Overmars (r) bekijkt met commissaris Leo van Wijk een training in Lagos Beeld Erwin Spek/ProShots
Marc Overmars (r) bekijkt met commissaris Leo van Wijk een training in LagosBeeld Erwin Spek/ProShots

Marc Overmars is niet wat je noemt een spraakzaam type. Het liefst doet de directeur spelersbeleid van Ajax er helemaal het zwijgen toe en áls hij tekst en uitleg geeft, laat hij zelden het achterste van zijn tong zien. Hij is op zijn hoede.

Langs de rand van het trainingsveld van Cas­cade Football Academy in Lagos wil Overmars 'best wel een paar vragen beantwoorden', maar niet als die over trainers gaan.

Geen woord dus over het ontslag van Marcel Keizer en Hennie Spijkerman, en de pijnlijke breuk met Dennis Bergkamp, assistent-trainer maar vooral prominent lid van het technisch hart en een van de aanjagers tijdens de Cruijff-revolutie.

Geen woord ook over de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer Erik ten Hag, noch over de rol die Overmars zelf heeft gespeeld bij die plotselinge en radicale koerswijziging.

Als directeur spelersbeleid wil hij wel uitleggen hoe hij bouwt aan een selectie waarmee Ajax de komende jaren vooruit kan.

Bij de aandeelhoudersvergadering in november was hij voor zijn doen al openhartig over het te voeren beleid. Overmars noemde het internationale topvoetbal - waarin monstrueuze bedragen rondgaan - een zeepbel. "En zodra die bubbel barst moet Ajax daar klaar voor zijn."

Spanningsveld
Jong en talentvol moet de spelersgroep van Ajax zijn, voortdurend en bijtijds aangevuld en ververst. Zie daar de recente aankopen van Hassane Bandé (19, KV Mechelen) en Perr Schuurs (18, Fortuna Sittard), die nu al zijn vastgelegd, maar pas in juli naar Amsterdam komen.

De contracten van Donny van de Beek (20) en Frenkie de Jong (20) werden onlangs verlengd tot 2022 en die van Matthijs de Ligt (18), Max Wöber (19) en David Neres (20) lopen nog drie jaar door.

Overmars: "Ook met Justin Kluivert hopen we spoedig een nieuwe en langer lopende verbintenis te sluiten. Wat ons betreft, tekent hij snel bij."

De belangstelling die er van buitenlandse clubs is voor Ajaxtalenten als Kluivert, Neres en doelman André Onana wimpelt Overmars af. "Dat is ons zilverwerk, die spelers willen we behouden."

Hooguit werkt de club mee aan een tussentijds vertrek van Mitchell Dijks, nu er met Nicolás Tagliafico een nieuwe linksback in huis is gehaald.

De stille wens van Amin Younes om een transfer te maken vindt bij Overmars vooralsnog geen gehoor. Dat heeft deels te maken met het feit dat KV Mechelen niet meewerkt aan een vervroegde overgang van Bandé in januari. "We zitten dun in de buitenspelers," zegt Overmars. "We laten Younes niet zomaar gaan. Het sportieve aspect weegt in dit geval zwaar."

Want het beleid op korte en lange termijn zijn bij Ajax meer dan ooit met elkaar verweven. De keuze om te breken met Bergkamp en hoofdtrainer Keizer heeft gezorgd voor een spanningsveld binnen en rond de club, die al drie jaar geen prijs heeft gewonnen.

Alleen snelle resultaten onder de nieuwe trainer kunnen (een deel van) de scepsis wegnemen.

Ten Hag (midden) tijdens een training van Ajax in Lagos Beeld ANP
Ten Hag (midden) tijdens een training van Ajax in LagosBeeld ANP

Dat is moeilijk zat voor Ten Hag, die kort na zijn aantreden toegaf dat het niet ideaal is om halverwege het seizoen in te stappen.

"We hebben geen zes weken de tijd om ons voor te be­reiden op de eerste wedstrijd. Ik moet me snel inleven in de situatie. Dat vereist een ander management."

Zware kluif
Crisismanagement is in dit geval wellicht een te zwaar beladen term, maar met vijf punten achterstand op koploper PSV en met wedstrijden tegen Feyenoord (thuis) en FC Utrecht (uit) voor de deur worden de eerste weken voor Ten Hag een zware kluif.

Gooit hij Tagliafico meteen voor de leeuwen? Borduurt hij verder op de speelwijze van Keizer met drie verdedigers en Frenkie de Jong als extra middenvelder? En is Huntelaar fit genoeg om de geblesseerde Kasper Dolberg de komende twee maanden als spits te vervangen? Woensdag haakte de 34-jarige spits 'uit voorzorg' eerder af bij de training.

De komende weken krijgen we antwoord op al die vragen. Maar één ding is zeker: Ten Hag zal op korte termijn een paar flinke hobbels moeten nemen ten einde zijn beleid op lange termijn, maar vooral dat van de directeuren Overmars en Edwin van de Sar, verder uit te kunnen rollen.

Lees ook: Zo verliepen Marcel Keizers laatste uren bij Ajax

Meer over