Update

Alleen Denen, Noren en Finnen zijn gelukkiger dan wij

Nederland scoort hoog op de wereldwijde geluksladder en moet volgens ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs van Columbia University in New York alleen Denemarken, Noorwegen en Finland boven zich dulden.

Archieffoto Beeld Thinkstock
ArchieffotoBeeld Thinkstock

Arme landen als Togo, Benin, de Centraal Afrikaanse Republiek en Sierra Leone bungelen onderaan de lijst. Econoom Jeffrey Sachs benadrukt in het rapport dat hij samen met John Helliwell en Richard Layard schreef, dat sociale factoren zoals een sociaal vangnet, afwezigheid van corruptie en de mate van persoonlijke vrijheid voor geluk van essentieel belang zijn, en van groter belang dan rijkdom.

'De Verenigde Staten hebben hun bnp sinds 1960 zien verdrievoudigen, maar de geluksindicator is niet gewijzigd', aldus Sachs. 'Andere landen streefden ander beleid na en bewerkstelligden een veel grotere mate van geluk, zelfs voor een veel lager inkomen per hoofd van de bevolking.'

Op dit moment houden de Verenigde Naties een bijeenkomst over geluk, waarop honderden afgevaardigden en academici debatteren over de stelling of het streven naar gelukzaligheid voor alle burgers moet het doel van ontwikkeling moet zijn. De bijeenkomst wordt voorgezeten door Bhutan, het Aziatische koninkrijk dat zijn 'omzet' berekent in bruto nationaal geluk in plaats van een bruto nationaal product.

Als het aan Bhutan ligt is het hoog tijd voor een nieuw economisch model, gebaseerd op vreugde en een goede gezondheid. 'Het op het bnp gerichte ontwikkelingsmodel dat ongelimiteerde groei nastreeft op een planeet met beperkte bronnen is onzinnig geworden', zei de Bhutaanse premier Jigmi Thinley op de VN-conferentie. 'Het is de oorzaak van onze onverantwoordelijke, immorele en zelfdestructieve daden.'

Meer over