Alle stemmen zijn binnen

RIJSWIJK - Alle stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn geteld. Een tiental kleinere gemeenten gaf de uitslag donderdag door aan de ANP Verkiezingsdienst. De gemeenten Loenen en Loppersum waren 's middags de hekkensluiters.

Het wachten is nu alleen nog op het aantal kiesgerechtigden dat in het buitenland heeft gestemd. Deze uitslag wordt vrijdagochtend bekendgemaakt. Ook de gemeente Rotterdam, die de cijfers in de verkiezingsnacht bekendmaakte bij 80 procent van het aantal getelde stemmen, komt vrijdag met de definitieve einduitslag. Eerst moet het hoofd stembureau de definitieve cijfers vaststellen tijdens een officiële zitting, aldus een woordvoerster van de havenstad.

Gemeenten die donderdagochtend de cijfers doorgaven zijn Oldenzaal, Noordoostpolder, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Tiel, Anna Paulowna, Barendrecht en Simpelveld.

De Kiesraad maakt de officiële verkiezingsuitslag dinsdag bekend. Die officiële uitslag kan in detail afwijken van de eerder door het ANP gemelde verkiezingsuitslag. Dit kan komen doordat gemeenten zogeheten perstellingen doorgeven aan de ANP Verkiezingsdienst. Dit betekent dat zij de uitslag melden nadat ze circa 95 procent van de stemmen hebben geteld. (ANP)

In het stadhuis in Rotterdam werden woensdagnacht de stemmen geteld. ANP Beeld
In het stadhuis in Rotterdam werden woensdagnacht de stemmen geteld. ANP
Meer over