Alle ISAF-militairen krijgen 'koranles'

Alle militairen van ISAF, de internationale troepenmacht in Afghanistan, moeten verplicht op cursus inzake omgang met de koran en ander religieus materiaal. De cursisten moeten leren religieus materiaal te herkennen en het vervolgens correct op te slaan.

ANP/Redactie
Toen bekend was geworden dat Amerikaanse troepen korans hadden verbrand, braken op verschillende plaatsen rellen in Afghanistan rellen uit. Beeld EPA
Toen bekend was geworden dat Amerikaanse troepen korans hadden verbrand, braken op verschillende plaatsen rellen in Afghanistan rellen uit.Beeld EPA

Dit heeft ISAF-commandant generaal John R. Allen vandaag bevolen. Dinsdag waren er woedende protesten van duizenden Afghanen, nadat Amerikaanse militairen exemplaren van de koran op een vuilnisbelt hadden gegooid voor afval dat verbrand moest worden.

Ondanks de excuses die de Amerikanen dinsdag aanboden, waren er woensdag nieuwe protesten. Honderden Afghanen gingen in de buitenwijken van de hoofdstad Kabul de straat op en riepen leuzen als 'Dood aan Amerika'.

Ordetroepen schoten op de menigte. Een onbekend aantal mensen raakte daardoor gewond. Volgens ooggetuigen breiden de protesten zich uit in het Centraal-Aziatische land.

Meer over