Alitalia akkoord met overname, nu Italië nog

AMSTELVEEN - Air France-KLM wil dat de Italiaanse regering voor 31 maart Alitalia aan het Frans-Nederlandse bedrijf heeft verkocht. Het bestuur van de maatschappij heeft daar dit weekeinde al mee ingestemd.De overname is daarmee nog niet rond. Het definitieve besluit ligt in handen van de Italiaanse regering.

Air France-KLM wil 138 miljoen euro bieden voor het belang van 49,9 procent dat de Italiaanse staat in Alitalia houdt. Daarnaast wordt 608 miljoen euro betaald voor Alitaliaobligaties. 'De raad van bestuur van Alitalia is het unaniem eens met het bod van Air France-KLM en wil het mondelinge akkoord vastleggen,' aldus een gezamenlijke verklaring.

Dat het bestuur van de maatschappij met de Frans-Nederlandse overname instemt, lag al voor de hand. De enige andere serieuze overnamekandidaat is Air One, een Italiaanse maatschappij die zijn bestaan dankt aan de chaos bij de nationale tegenhanger.

De Italiaanse regering moet zich teweer stellen tegen sterk verzet uit Noord-Italië. Daar wordt zwaar getild aan elke hint dat Air France- KLM de Milanese luchthaven Malpensa wil afserveren, ten faveure van Rome Fiumicino.

Daarnaast zal de regering in Rome een antwoord moeten geven op de dramatisch slechte opbrengst van de verkoop. Air France-KLM betaalt tien cent per aandeel, 81 procent minder dan de waarde (53 cent) die het aandeel vrijdag had op de beurs van Milaan. Vanochtend werd daar dan ook de handel in Alitalia tijdelijk stilgelegd.

Bovendien betaalt Air France- KLM de overname niet geheel contant. Voor elke 160 aandelen Alitalia krijgt Italië één aandeel Air France-KLM. De overnamesom voor de aandelen van 138 miljoen vertegenwoordigt bij het grootste luchtvaartbedrijf ter wereld slechts twee dagen omzet.

Ook moeten de vakbonden goedkeuring voor de overname geven. Dat is op zijn minst twijfelachtig. Na de overeenkomst zullen zeker 1700 banen in Italië verdwijnen.

Air France-KLM wil nu voor het einde van de maand duidelijkheid van de regering en vakbonden. Dat de Italiaanse regering weer eens demissionair is, helpt daar niet bij. In april zijn er verkiezingen. Mocht daarna de macht weer in handen komen van Silvio Berlusconi, een verklaard tegenstander, dan is het twijfelachtig dat de overname rondkomt.

En als er een akkoord komt, moeten de Europese Commissie en de kartelwaakhonden van Italië en Frankrijk de overname nog goedkeuren. Air France-KLM investeert een miljard euro in Alitalia. De maatschappij verwacht dat de maatschappij al in 2009 in staat is winst te maken. Alitalia boekt al vijf jaar verlies en stevent zonder overname af op een bankroet.

undefined

Meer over