Update

Ali Benhadi uitgeleverd aan Nederland

De Amsterdamse crimineel Ali Benhadi (23), die vorige week werd aangehouden in Spanje, is uitgeleverd aan Nederland.

De 23-jarige crimineel Ali Benhadi (23) Beeld ANP
De 23-jarige crimineel Ali Benhadi (23)Beeld ANP

Benhadi ontsnapte 14 juli uit een psychiatrische inrichting in Den Dolder en werd 26 juli aangehouden in havenstad Algeciras in Zuid-Spanje. Van daaruit vertrekken boten naar het Noord-Marokkaanse Tanger. Zijn identiteit werd aan de hand van zijn vingerafdrukken officieel vastgesteld.

Benhadi had een celstraf gekregen van drie jaar voor geweld en wapenbezit. Hij zat die straf voor zijn tijdelijke overplaatsing naar de instelling in Den Dolder uit in de gevangenis in Zwolle. B. zou over vier maanden op vrije voeten komen, maar dat lijkt hij nu te hebben verspeeld. Hierdoor komt hij waarschijnlijk pas in november 2016 vrij.

Broer van 'Popeye'
Benhadi is de broer van Anouar 'Popeye' Behadi (34) die dit jaar levenslang kreeg voor zijn rol bij de zeer gewelddadige dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.

Zijn advocaat Peter Plasman liet na de ontsnapping weten het van B. geschetste beeld overdreven te vinden. 'Hij is afgeschilderd als geestesgestoord en levensgevaarlijk. En dat terwijl hij in een vrijwel open inrichting zat en over vier maanden zou vrijkomen. Bovendien had hij al eerder kunnen ontsnappen tijdens een ritje op een mountainbike.'

Privéredenen spelen volgens Plasman een rol bij de ontsnapping.

Meer over