Albert Heijn weert scholieren

AMSTERDAM - Scholieren zijn niet langer welkom in het Albert Heijnfiliaal in de Jan van Galenstraat. De supermarkt wil zich wapenen tegen winkeldiefstal door scholieren. ''Dit is een ultieme maatregel,'' zegt AH-woordvoerder Els van Dijk.

Er zijn meer supermarkten die deze maatregel invoeren, zegt Van Dijk. Met het begin van het schooljaar heeft dat niet te maken. ''Iedere winkelmanager kan daartoe besluiten.''
Hoe herken je een scholier? ''Het gaat name om het weigeren van scholieren in schoolpauzes en na schooltijd. Een scholier die 's avonds voor zijn moeder boodschappen komt doen, wordt niet geweigerd.''

Een verbod stel je liever niet in, zegt Van Dijk. ''Je begint eerst met de maatregel dan er slechts twee scholieren tegelijkertijd naar binnen mogen.'' Maar die maatregel zette in het filiaal in de Jan van Galenstraat geen zoden aan de dijk. De overlast voor het winkelend publiek en de medewerkers was zo groot, dat we niet anders konden,'' aldus Van Dijk.

Een 'scholierenverbod' is niet nieuw. Vorig jaar oktober werd de 19-jarige Marianne Kuik geweerd bij de Albert Heijn in de Helmholzstraat in Oost toen ze in haar lunchpauze boodschappen wilde lopen. Ze mocht niet naar binnen omdat de beveiliger zeker wist dat ze een scholier was. Ze mocht niet binnen tussen tien uur 's ochtends en twee uur 's middags. Dat was door de supermarktmanager zo afgesproken met de twee scholengemeenschappen in de buurt, waarvan de leerlingen voor veel overlast zorgen.

Na overlast in de Albert Heijn op het Plein '40-'45 maakten scholieren van het Nova College een voorlichtingsfilm waarin werd uitgelegd dat winkeldiefstal een strafblad kan opleveren. Hierdoor kan een scholier het vinden van een stageplaats bij een supermarkt of een ander bedrijf vergeten. (HET PAROOL)

Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Foto ANP/Koen Suyk
Meer over