Update

Albayrak wil niet regeren met Verhagen

Nebahat Albayrak, kandidaat voor het PvdA-leiderschap, ziet in het CDA een goede coalitiepartner, maar stelt een belangrijk voorwaarde: niet het CDA van Maxime Verhagen. Dat zei het PvdA-Kamerlid gisteravond tijdens een debat tussen de vijf kandidaten voor het politiek leiderschap van de partij.

Emma van der Wateren/ANP
De vijf kandidaten voor het politiek leiderschap van de PvdA, (van links naar rechts) Diederik Samsom, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Lutz Jacobi en Ronald Plasterk, voor het eerst in debat in de Maassilo. Beeld anp
De vijf kandidaten voor het politiek leiderschap van de PvdA, (van links naar rechts) Diederik Samsom, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Lutz Jacobi en Ronald Plasterk, voor het eerst in debat in de Maassilo.Beeld anp

De PvdA'ers lanceerden daarbij allerlei plannen, zoals een hoger belastingtarief voor de topinkomens en het in dienst nemen van duizenden laagstbetaalden, zoals schoonmakers, door de overheid.

De kandidaten, Ronald Plasterk, Diederik Samsom, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi, probeerden in Rotterdam de leden voor zich te winnen tijdens een eerste debat in een serie van vier. Ze trekken komende dagen door het land om hun kandidatuur aan de leden toe te lichten. De verschillen zijn niet groot, al leunt Jacobi met haar ideeën vooral op het gedachtegoed van de partij uit vervlogen tijden.

SP
Jacobi geeft als enige de voorkeur aan de SP om mee te regeren, boven het CDA. 'De SP ligt het dichtst bij onze sociaal-democratische principes', aldus Jacobi. Plasterk ziet die samenwerking niet zitten. Hij vindt dat de SP niet voldoende meedoet bij het beteugelen van de crisis in de eurozone. Plasterk: 'De SP loopt te vaak weg voor die verantwoordelijkheid.' Het CDA is volgens de meeste kandidaten toch de volkspartij waar de sociaaldemocraten het meest mee hebben.

Dan zou het CDA wel mee moeten gaan in de plannen voor een zelfgekozen burgemeester, vindt Plasterk. Of grote bedrijven minder subsidie geven, zegt Van Dam. En scholen weer kleiner maken, vindt Samson. En minder marktwerking in de zorg, stelt Albayrak.

Ook een samenwerking met de PVV sluit Jacobi niet uit. 'Ik ben een praktisch politicus', zei het Kamerlid. 'Als zij praktische punten hebben, zijn ze hartstikke welkom.' Voor Diederik Samsom is regeren met de PVV ondenkbaar. 'Hartgrondig nee', zei hij. 'Ik ben ook een praktisch politicus, maar ik heb ook principes. Met een partij die niets anders kan dan partijen in de hoek zetten en mensen bang maken, kan ik niet samenwerken.'

Griekenland
Zoals verwacht waren de inhoudelijke verschillen tussen de kandidaten niet al te groot. Albayrak betoogde dat het hypocriet is als Nederland van Griekenland eist zich aan de begrotingsafspraken te houden, maar zich zelf niet houdt aan het maximale begrotingstekort van 3 procent. Ze stelt voor aan Europa een plan te presenteren met drastische hervormingen, zodat Nederland er een jaar langer over kan doen om de begroting op orde te krijgen.

Plasterk ziet dat anders. Hij is van mening dat de situatie in Nederland heel anders is dan in Griekenland. 'We zijn gek als we de economie met bezuinigingen kapot maken,' aldus Plasterk. 'Dat is ook slecht voor de economie van Europa.'

undefined

Meer over