Albayrak keert voorlopig niet terug bij COA

Nurten Albayrak, de in opspraak geraakte topvrouw van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), keert voorlopig niet terug bij de organisatie. Dat maakten het COA en Albayrak vanochtend bekend in een gezamenlijke verklaring.

Redactie
Nurten Albayrak Beeld ANP
Nurten AlbayrakBeeld ANP

Het Haagse gerechtshof bepaalde vorige maand dat de op nonactiefstelling van Albayrak per 1 maart moet worden opgeheven. Maar op dit moment lopen nog onderzoeken naar het handelen van Albayrak en de omgang met haar door het COA. De verwachting is dat het rapport Scheltema inclusief het standpunt van minister Gert Leers binnen enkele weken openbaar wordt.

Albayrak wacht daarom enkele weken met haar terugkeer naar het COA. Na de openbaarmaking van het rapport 'zullen partijen opnieuw met elkaar in overleg treden over de verdere gevolgen van de uitspraak van het hof en het rapport van de Commissie Scheltema'.

Het COA en Leers zijn te spreken over deze beslissing. Deze geeft blijk van 'bestuurlijke wijsheid', zo schrijven zij.

Albayrak kwam vorig jaar in opspraak en werd volgens het gerechtshof in Den Haag ten onrechte op non-actief gesteld. Volgens medewerkers zou ze onder meer de sfeer verzieken en te veel geld verdienen.

Meer over