Alarm om gebrek aan havo-plekken

Het Nicolaas Lyceum in Zuideramstel laat slechts een beperkt aantal leerlingen met een havo-advies toe. Foto Google Streetview Beeld
Het Nicolaas Lyceum in Zuideramstel laat slechts een beperkt aantal leerlingen met een havo-advies toe. Foto Google Streetview

Voor zeshonderd aankomende brugklassers is geen plek op Amsterdamse scholen. Vooral leerlingen met vmbo-t en havo-advies hangt uitloting boven het hoofd, blijkt uit cijfers van de gemeente.

Onderwijswethouder Lodewijk Asscher wijst in een brief aan de raad op het dreigende tekort. Asscher: 'Dat kan niet. De kunst is dat scholen hun capaciteit en regels zo snel mogelijk aanpassen.' Asscher denkt ook aan het gebruik van leegstaande schoolgebouwen. Er komen 164 vmbo-t-plaatsen, 85 plaatsen op vmbo/havo en 365 havo-plaatsen tekort. In het vwo zijn er meer plekken gekomen, onder meer door de nieuwe scholen Hyperion en Excellius. Toch moet ook voor populaire vwo's weer worden geloot.

Het Osvo, de vereniging van schoolbesturen, denkt het probleem op te kunnen lossen. Bestuurslid Marten Elkerbout: 'Het aanbod van scholen past zich in de loop van de aanmeldingsprocedure aan de vraag aan. Zeker is dat er voor alle leerlingen voldoende plaatsen zullen zijn, maar ook dat niet iedereen op de school van eerste voorkeur komt.' (Marieke Monden)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over