Update

Al vier duels in Eredivisie verboden als acties politiebonden doorgaan

Het voetbalseizoen 2015 - 2016 in de eredivisie begint later dan gepland. Politieacties dwongen burgemeester Tjeerd van der Zwan van de Friese gemeente Heerenveen dinsdag het openingsduel van vrijdagavond tussen sc Heerenveen - De Graafschap te verbieden. Ook Willem II tegen Vitesse gaat niet door, zo laat de Tilburgse club weten.

null Beeld proshots & anp
Beeld proshots & anp

Hij kwam volgens de gemeente tot de beslissing na overleg met politie, het Openbaar Ministerie en voetbalclub sc Heerenveen. ,,Om voetbalwedstrijden succesvol te laten verlopen, werken verschillende partijen altijd intensief samen. We hebben elkaar hierbij nodig. De politie is een onmisbare partner bij wedstrijden. Het is onverantwoord om de wedstrijd, zonder politieondersteuning, door te laten gaan", aldus Van der Zwan.

Ook als de politieacties niet doorgaan, blijft het verbod toch van kracht, zei een woordvoerster van de gemeente.

Eerder op dinsdag verbood de gemeente Zwolle al het voetbalduel PEC Zwolle - Cambuur van zaterdag. ,,Zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel'', aldus burgemeester Henk Jan Meijer.

Ook Willem II - Vitesse gaat zondagmiddag niet door. De gemeente Tilburg heeft het duel verboden. Een werkonderbreking van de politie maakt het onverantwoord om de eredivisiewedstrijd door te laten gaan, aldus locoburgemeester Berend de Vries volgens Willem II. ,,Erg jammer dat de eerste wedstrijd van Willem II van dit seizoen niet door kan gaan", aldus De Vries.,,We hopen dat de wedstrijd alsnog op korte termijn gespeeld kan worden."

Roda JC tegen Heracles gaat wel door, zo meldt L1. Dat heeft de gemeente Kerkrade dinsdagmiddag bekendgemaakt na overleg met de politie en de club. Er worden wel maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er geen ongeregeldheden ontstaan, al wil de gemeente niet zeggen waaruit die maatregelen bestaan.

De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten gaan staken bij acht van de negen wedstrijden tijdens de eerste speelronde van de eredivisie. Politiemensen die bij de wedstrijden worden ingezet, leggen hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord - Utrecht in Rotterdam.

De gemeente Den Haag kondigde maandag aan dat het duel ADO - PSV zaterdag wordt afgelast als de aangekondigde politiestaking rond de wedstrijden in de Eredivisie doorgaat.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over