Al-Sisi haalt uit naar Moslimbroederschap

De nieuwe Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi heeft vandaag verzoening uitgesloten met mensen die 'misdaden hebben begaan' of 'geweld hebben toegepast' tegen Egyptenaren. Met zijn woorden leek hij te doelen op aanhangers van de Moslimbroederschap van de gekozen islamistische president Mohammed Morsi, die in juli 2013 na amper een jaar in functie te zijn geweest door het leger werd afgezet.

Redactie
Abdel Fattah al-Sisi Beeld epa
Abdel Fattah al-SisiBeeld epa

De 59-jarige Al-Sisi noemde de Moslimbroederschap niet bij naam tijdens zijn eerste toespraak als president. De organisatie is als terroristisch bestempeld en verboden. De autoriteiten hebben na de afzetting van Morsi honderden aanhangers van de Moslimbroederschap of andere islamisten gedood en tegen de twintigduizend gevangengezet.

Al-Sisi beloofde corruptie op alle niveaus te zullen aanpakken. Verder is het bestrijden van terrorisme de komende tijd topprioriteit van de nieuwe presisdent in 'de aankomende fase'.

Mubarak
Tevens leek hij een handreiking te doen naar seculiere jonge democraten, van wie een groot deel de presidentsverkiezingen vorige maand heeft geboycot. Zij zeggen dat de nieuwe president de politiestaat van onder de vroegere president Hosni Mubarak doet herleven.

Al-Sisi sprak na zijn inauguratie tot ruim duizend genodigden in het Quba-paleis in Caïro. Onder de aanwezigen waren politici, geestelijken en publieke figuren.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over