Update

'Al-Qaeda sleutelfiguur gearresteerd in Caïro'

Op de luchthaven van Caïro is een man opgepakt die op Amerikaanse terreurlijsten te boek staat als een van de leiders van Al-Qaida. De man zegt dat er sprake is van een vergissing en beweert dat hij wordt verward met een ander.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Mohammed Ibrahim Makkawi arriveerde vandaag vanuit Pakistan in Caïro en is in hechtenis genomen voor verhoor. Tegen verslaggevers op de luchthaven zei Makkawi dat hij niet de man is die zich Saif al-Adel noemt en dat hij al sinds 1989 niets meer van doen heeft met Al-Qaida.

Op Amerikaanse terreurlijsten staat de naam Mohammed Ibrahim Makkawi. Deze persoon zou Said al-Adel (wat 'zwaard van gerechtigheid' betekent) als alias voeren. Voormalige opstandelingen die beide mannen zeggen te kennen lieten eerder al weten dat het inderdaad om twee verschillende personen gaat en dat de informatie op de terreurlijst van de Verenigde Staten incorrect is.

Makkawi/Said al-Adel zou ooit de beveiliger van Osama Bin Laden's zijn geweest en zou hebben meegewerkt aan militaire operaties, waaronder de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam in 1998. In de jaren negentig zou hij trainingskampen voor al-Qaeda hebben opgezet in Soedan en Afghanistan.

De FBI heeft een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn aanhouding zou leiden.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over