Al op je 15de inschrijven voor woning in Amsterdam

AMSTERDAM - Een kamer vinden voor studenten is in Amsterdam vaak een crime. Veel jongeren weten echter niet dat ze zich al kunnen inschrijven ruim voordat ze gaan studeren. ''Slimme kinderen schrijven zich in Amsterdam in als ze vijftien jaar zijn'', tipte Wim de Waard, portefeuillehouder studentenhuisvesting van de Amsterdamse woningcorporatie De Key donderdag.

De Waard erkent dat weinig vijftien- en zestienjarige potentiële studenten gebruik maken van de mogelijkheid zich in te schrijven op de internetpagina studentenwoningweb.nl. Jongeren die erover denken in Amsterdam te gaan studeren, doen er volgens hem goed aan zich voor drie tientjes alvast in te schrijven en wachttijd op te bouwen.

Tegen de tijd dat ze hun studie beginnen in de hoofdstad, hebben ze meer kans op een leuke betaalbare kamer in plaats van onder te huren bij particulieren voor vaak hoge prijzen. De Waard raadt jongeren in elk geval aan zich minimaal een jaar voordat ze gaan studeren in te schrijven. ''Wacht niet tot na je eindexamen, na het feesten of je vakantie.

De portefeuillehouder adviseert verder eerder op zoek te gaan naar een kamer. Het aantal mensen dat reageert op het aanbod van studentenhuisvesting, ligt in de maanden mei en juni lager en dus is de kans dat je iets vindt groter. ''Weliswaar betaal je dan een aantal maanden extra, maar dan heb je in ieder geval een kamer'', aldus De Waard.

Studenten die na hun studie in de hoofdstad willen blijven wonen, doen er goed aan zich zo snel mogelijk in te schrijven bij Woningnet. Dat kan vanaf hun achttiende. In Amsterdam is de gemiddelde wachttijd voor een woning ongeveer 5,5 jaar.

De Key, Ymere en Duwo huisvesten in Amsterdam slechts 30 procent van de studenten, aldus De Waard. De overige studenten moeten hun kamer via andere kanalen vinden, zoals onderhuur en antikraak. (ANP)

Studentenhuisvesting in Amsterdam-Noord. Archieffoto ANP/Robert Vos Beeld
Studentenhuisvesting in Amsterdam-Noord. Archieffoto ANP/Robert Vos
Meer over