Al Gore boos op Obama om klimaatverandering: Hij doet niks

Voormalig vicepresident Al Gore van de VS is boos op Barack Obama. Reden: hij doet te weinig aan het gevecht tegen de opwarming van de aarde. Gore (die in 2002 bijna zelf president werd) doet zijn beklag in een essay dat deze week wordt gepubliceerd in The Rolling Stone.

Sebastiaan Timmermans
Gore en Obama in betere tijden. © AP. Beeld
Gore en Obama in betere tijden. © AP.

The Huffington Post publiceert vandaag al delen uit dat stuk van zevenduizend woorden.

Weinig vooruitgang
Het ontbreekt Obama aan 'harde actie' op dit gebied, zo stelt Gore. Daarmee is op dit terrein weinig vooruitgang sinds de dagen van George W. Bush, die gold als een scepticus waar het op klimaatverandering aankwam.

'President Obama heeft het Amerikaanse publiek nooit duidelijk gemaakt hoe groot deze klimaatcrisis is', zegt Gore. 'Hij is niet opgekomen voor de wetenschappelijke bewijzen en de oneerlijke aanvallen hierop.'

Al Gore wordt gezien als één van de belangrijkste stemmen van de VS in het debat om klimaatverandering. Hij won voor zijn werk zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn documentaire An Inconvenient Truth deed veel stof opwaaien.

Groen bal
Bij de inauguratie van Obama twee jaar geleden organiseerde Gore nog een 'Groen Bal' ter ere van de president. Ook hielp hij met wetgeving die vervuiling moest tegengaan. Deze wet kreeg geen meerderheid in de door zijn eigen Democraten gedomineerde Senaat. Ook adviseerde Gore de president bij de klimaattop in Kopenhagen. Het akkoord is volgens hem bij woorden gebleven. Hij erkent wel dat Obama druk was met andere problemen en dat er 'lichte vooruitgang' is geboekt op sommige milieuterreinen.

'Zijn (Obama - red.) verkiezing werd vergezeld door de intense hoop dat veel dingen die moesten veranderen, zouden veranderen', schrijft Gore. 'Sommige dingen veranderden, andere niet. Klimaatverandering valt helaas onder de tweede categorie.'

Meer over