Al 25 keer week van Blauw-Wit

AMSTERDAM - Het is weer Amsterdamse voetbalweek in Sloten, voor de 25-ste keer. Ruim 250 kinderen krijgen deze week voetballes bij Blauw-Wit.

Bram Landzaat en Nico Lammers zijn er vanaf de eerste dag bij. Aan de rand van een veld zien ze toe hoe zes kinderen op kleine doeltjes schieten. Twee in de verdediging en vier in de aanval. Techniek staat hier centraal. Een mooie passeerbeweging wordt door de organisatoren met een enthousiaste kreet begeleid.

Zo gaat het al 25 jaar. Een week lang voetballes in de zon. Het begon met veertig spelers en groeide al snel uit tot tweehonderd. Gediplomeerde trainers verzorgen de lessen. De kinderen spelen in hun eigen leeftijdsgroep en allemaal in een speciaal shirt met een eigen bal; inbegrepen bij de 75 euro inschrijfgeld.

Het voetbalkamp werd opgezet als tegenhanger van de commerciële kampen waarvoor het inschrijfgeld als snel honderden guldens bedroeg. Het moest een laagdrempelige voetbalweek worden waar alle kinderen uit Amsterdam ongeacht inkomen en talent aan mee kunnen doen. De nadruk ligt vanaf de eerste dag op techniek. Daarvoor kregen Landzaad en Lammers begin jaren tachtig in Kerkrade lessen van Wiel Coerver. Thuis oefenden de trainers dan verder. Plaatjesboek op de grond, bal aan de voet en oefenen. Landzaat: ''Je kunt de kinderen niets leren als je het zelf niet kunt.''

Hier zijn 'Babel' en 'Messi' geen voetballers, maar namen voor technische hoogstandjes. Met 'Messi' haal je de bal snel naar achteren en met dezelfde voet duw je de bal weer naar voren. De tegenstander is dan al in de war. Messi scoorde zo in de Champions League een mooie goal tegen Celtic. En de originele naam van de beweging - de V - was daarmee direct vervangen. Kinderen pikken zo'n mooie naam sneller op.

De twee stoppen er nu mee. De regiocoördinator van de KNVB neemt de organisatie over, zegt Lammers. Het is mooi geweest. (HET PAROOL)

www.blauwwitamsterdam.nl

Meer over