Update

Al 25 gemeenten steunen kinderpardon

Al 25 Nederlandse gemeenten staan achter het zogenaamde kinderpardon, waarbij jonge kinderen met hun wortels in Nederland niet langer worden weggestuurd naar het land van herkomst.

Redactie
De jonge asielzoeker Mauro Manuel werd eerder teruggestuurd naar zijn geboorteland Angola, ondanks veel protest. Beeld epa
De jonge asielzoeker Mauro Manuel werd eerder teruggestuurd naar zijn geboorteland Angola, ondanks veel protest.Beeld epa

Onder de 25 gemeenten zitten grote steden als Enschede, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Breda. De burgermeesters van de betreffende gemeenten willen er bij minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel op aandringen te stoppen met het uitzetten van de jonge asielzoekers.

Nog tientallen gemeenten moeten binnenkort stemmen over het al dan niet steunen van het kinderpardon. Eerder verworpen ook acht gemeenten de regeling.

Petitie
De petitie op internet is inmiddels door 118.000 mensen ondertekend. De oproep is bedoeld als ondersteuning voor een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie. Die begon half november op internet. Initiatiefnemers waren GroenLinks en een groep Bekende Nederlanders onder wie Angela Groothuizen, Marco Borsato, Paul de Leeuw en Khalid Boulahrouz.

Meer over