Akkoord over voorwaarden Ruslands lidmaatschap WTO

Onderhandelaars van de wereldhandelsorganisatie WTO zijn het met Rusland eens geworden over de voorwaarden waaronder het land in december lid kan worden. Dat heeft de WTO vandaag bekendgemaakt. Het land probeert al achttien jaar binnen te komen bij de organisatie.

AP/Redactie
Voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie Pascal Lamy (L) en de Russische president Dmitri Medvedev. Beeld reuters
Voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie Pascal Lamy (L) en de Russische president Dmitri Medvedev.Beeld reuters

Onderdeel van de overeenkomst is de geleidelijke verlaging van het importbelastingtarief van 10 naar 7,8 procent. Rusland verlaagt onder meer de tarieven op de agrarische producten van 13,2 naar 10,8 procent.

Win-winsituatie

WTO-directeur Pascal Lamy zei dat Rusland een 'grote stap' heeft gezet. 'Rusland heeft een aantal maatregelen omarmd die de basis leggen voor een open en transparant wereldwijd handelssysteem', zei Lamy. 'Deze win-winsituatie zal Rusland een stevigere positie geven binnen de wereldeconomie en het een aantrekkelijker plek maken om handel te doen.'

Gisteren werd bekend dat Rusland en Georgië een overeenkomst hebben afgesloten over de grenscontrole tussen de beide landen, ook in de afvallige delen Abchazië en Zuid-Ossetië. Afgesproken is dat een commercieel bedrijf de controles op zich gaat nemen. Hiermee werd de laatste horde weggenomen voor Ruslands toetreding tot de WTO.

Meer over